Gebruiksaanwijzing Polymetaal etspers HS-35


Beschrijving van de pers;

De bovenwals van deze pers wordt aangedreven door middel van een spaakwiel. De plaat (het bed), uit harde kunststof, wordt geleid tussen de stalen zij-frames. Als de drukspindels worden losgedraaid, komt de bovenwals door veerdruk omhoog. De ruimte die hierdoor ontstaat tussen de bovenwals en de plaat maakt het gemakkelijker om de drukvorm met het papier en vilt in de juiste positie te brengen, die nodig is voor het drukken. Dit veersysteem maakt de pers daardoor zeer geschikt, naast het etsen, voor het afdrukken van hout- en linosnedes. De bovenwals kan voldoende ver omhoog om een houtsnede van behoorlijke dikte door te laten.
Onder de drukspindel (onder het stalen blokje) kan een stapeltje karton worden aangebracht om de pers meer flexibiliteit te geven.
De bovenwals is gelagerd in zelfsmerende bronzen lagerbussen, en de onderwals draait in kogellagers.
Het spaakwiel heeft vier spaken uit massief staal. De spaken kunnen worden gedemonteerd om de pers eenvoudiger te kunnen vervoeren en op te slaan.

Montage
In de verpakking treft U het volgende aan:

  • de etspers
  • de plaat
  • de vier, ingepakte, spaken
  • de twee, ingepakte, drukspindels. Op de plaats waar de drukspindels horen te zitten, treft u zeskantbouten aan (boven in de pers). Hiermee wordt de bovenwals tijdens het transport op z'n plaats gehouden. De zeskantbouten drukken, via houten blokjes, de bovenwals op het bed. Draai de zeskantbouten er uit, verwijder de houten blokjes, en draai de drukspindels in de pers.

De spaken zijn aan een eind voorzien van schroefdraad. Aan deze kant kunnen de spaken in de naaf worden gedraaid. (De spaken steken iets schuin naar voren, houdt daar rekening mee tijdens het schroefen.) Als de spaken "handvast" zitten, dienen ze te worden vastgedraaid met bijvoorbeeld een schroevedraaier, die door het gat in de spaak kan worden gestoken.

Het gebruik van de pers
Deze pers is geschikt voor het afdrukken van geëtste/gegraveerde platen en hout- en linosnedes.
Hieronder is de situatie schematisch aangegeven bij het afdrukken van een geëtste/gegraveerde plaat (diepdruk)

Het vilt zorgt er voor dat het papier in de groefjes van de plaat wordt gedrukt, waar het de inkt op kan nemen.
Veelal gebruikt men een stapeltje karton dat onder de drukspindel wordt geplaatst. Hierdoor wordt de bovenwals "flexibeler" en reageert de pers iets "minder direct". Voor het afdrukken van etsen heeft dit stapeltje karton eigenlijk geen funktie meer, maar bij het afdrukken van een houtsnede geeft het karton de mogelijkheid aan de bovenwals om eventuele oneffenheden in het hout te neutraliseren. Hieronder ziet U op de schets de plaats aangegeven waar het karton wordt aangebracht.

Het afdrukken van houtsnedes en linosnedes, hoogdruk

In het bovenstaande schema wordt een laag vilt toegepast. Ook dit vilt heeft de functie om eventuele oneffenheden in de houtsnede (dikteverschillen) te compenseren. Als het hout of de lino perfect vlak zijn, is het vilt niet nodig. Onder het vilt is een kunststof plaat getekend. (in dit geval 5mm dik PVC). Dit is alleen nodig in combinatie met het vilt. Als u de plaat niet zou gebruiken , drukt het vilt papier in de uitgesneden gedeeltes van de houtsnede, waardoor een "preegdruk" ontstaat. Dit is meestal niet de bedoeling.


Onderhoud

  • De lagers van de pers hoeven niet te worden gesmeerd. (ze zijn zelfsmerend)
  • Alle blanke stalen delen hebben meestal een coating (verzinkt) , waardoor deze delen niet gaan roesten.
  • Het is aan te bevelen de pers is een warme en droge ruimte te gebruiken. Als er agressieve etsmiddelen worden gebruikt (bijvoorbeeld salpeterzuur), ets dan niet in dezelfde ruimte als waar de etspers staat.


Gebruik de "terugknop" om terug te gaan naar de hoofdpagina van de etspers HS-35.