Technische gegevens etspers JS-60

Plaatformaat (bed)

60 x 120cm

Diameter van de bovenwals

12,5 cm

Dikte van het bed

1 - 1,5 cm

Wanddikte van de bovenwals

1,7 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

8 cm (massief)

- Lengte (van de zijframes)

59 cm

Diameter van het spaakwiel

104 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

72 cm

Dikte van de stalen zijframes

2 cm

- Hoogte

40 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

4 cm

Lengte van de walsen

60 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 16

Gewicht van de pers

90 kg

Afmetingen van het onderstel (optioneel)

HxBxL
77x68x67cm

Werkhoogte zonder onderstel

14 cm

Werkhoogte met onderstel

89 cm

Algemeen
Materiaal van de drukplaat, het "bed":
De plaat is gemaakt van lagen papier, gedrenkt in hars en geperst onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens is de plaat aan beide kanten voorzien van een melamine coating. Ideaal materiaal, in vergelijking met een metalen bed; trekt niet krom, gaat niet roesten, goedkoop, veilig (=niet zwaar), drukvast, kan worden betekend.
Aandrijving op onderwals of bovenwals:
Men stelt ons regelmatig de vraag welke aandrijving beter is. Het antwoord is; er is geen verschil t.a.v. het drukken. Het papier "voelt" echt niet het verschil tijdens het drukken.

 Evenals de JH-etspersen heeft dit model de aandrijving op de onderwals door middel van een afneembaar spaakwiel. De konstruktie als geheel is zwaarder dan de JH serie en dit model heeft een instelbare plaatgeleiding. De bovenwals rust ook op drukveren, waardoor de wals omhoog komt als de drukspindels worden losgedraaid.
Er kan een stapeltje karton onder de drukspindels worden aangebracht, waardoor de bovenwals "flexibeler" is in het gebruik. De walsen draaien op kogellagers, waardoor de pers licht is in het gebruik. Een tandwielvertraging is (nog) niet noodzakelijk. De meeste mensen geven echter wel de voorkeur aan een etspers met vertraging als de breedte boven de 60 is. (zeker bij etsen) Des te breder de pers is, des te moeilijker het is om het spaakwiel met een konstante snelheid rond te draaien. Verschil in druksnelheid wordt dan zichtbaar als "lichte" en "donkere" banen op het papier, omdat de inktopname van het papier verschillend is.
Deze pers is ook zeer geschikt voor het drukken van hout- en linosnedes vanwege de eerder genoemde drukveren.
Er zijn twee soorten onderstellen voor dit type pers beschikbaar; met of zonder zwenkwielen. De onderstellen kunnen worden gedemonteerd, ze zijn gemaakt uit vierkante buis. De zwenkwielen kunnen in beide richtingen geblokkeerd worden (zwenking en draaiing) De zwenkwielen hebben nylon wielen van 12,5 cm diameter waardoor de pers gemakkelijk over de vloer rijdt. Als extra optie kan het onderstel voorzien worden van een legbord.

Etspers JS-50 met eenvoudig onderstel JSO-50
Klik hier voor een grote afbeelding

Etspers JS-50 met onderstel op zwenkwielen JSOW-50
Klik hier voor een grote afbeelding

Etspers JS-60 met onderstel op zwenkwielen (JSOW-60) met als extra een legbord.
Klik hier voor een grote afbeelding

Dit is het onderstel JSOW-60 (zwenkwielen) met de afmetingen. Het onderstel JSO-60 (zonder zwenkwielen) heeft dezelfde afmetingen. Het onderstel is geheel demontabel.
Klik hier voor een grote afbeelding