Technische gegevens etspers JSV-60

Plaatformaat (bed)

60 x 120cm

Diameter van de bovenwals

12,5 cm

Dikte van het bed

1 of 1,5 cm

Wanddikte van de bovenwals

1,7 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

8 cm (massief)

- Lengte (van de zijframes)

59 cm

Diameter van het spaakwiel

95 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

77 cm

Dikte van de stalen zijframes

2 cm

- Hoogte

40 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

4 cm

Lengte van de walsen

60 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 16

Gewicht van de pers

110 kg

Afmetingen van het onderstel (optioneel)

HxBxL
77x68x67cm

Werkhoogte zonder onderstel

14 cm

Werkhoogte met onderstel

89 cm

Overbrengingsverhouding van de tandwielkast

1:3

Algemeen
Materiaal van de drukplaat, het "bed":
De plaat is gemaakt van lagen papier, gedrenkt in hars en geperst onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens is de plaat aan beide kanten voorzien van een melamine coating. Ideaal materiaal, in vergelijking met een metalen bed; trekt niet krom, gaat niet roesten, goedkoop, veilig (=niet zwaar), drukvast, kan worden betekend.
Aandrijving op onderwals of bovenwals:
Men stelt ons regelmatig de vraag welke aandrijving beter is. Het antwoord is; er is geen verschil t.a.v. het drukken. Het papier "voelt" echt niet het verschil tijdens het drukken.

 Dit model is grotendeels gelijk aan de JS-serie. Het enige verschil is de aandrijving. De JSV-serie heeft een aandrijving met een tandwielvertraging op de onderwals. Een pers met een vertraging drukt veel gelijkmatiger dan een pers met een direkte aandrijving. De druksnelheid moet namelijk tijdens het drukken zoveel mogelijk konstant blijven, om te voorkomen dat de inktoverdracht naar het papier ongelijkmatig is. De tandwielen zijn afgeschermd met een plaatstalen kast.
De plaat (het bed) uit een zeer harde kunststof, wordt geleid tussen instelbare geleiders die aan het massief stalen frame bevestigd zijn.
De bovenewals rust op drukveren. Als de drukspindels worden losgedraaid komt de bovenwals omhoog door veerdruk. Daardoor ontstaat er een opening tussen het bed en de bovenwals, hetgeen het drukken van houtsnedes en linosnedes vereenvoudigt.
Het spaakwiel is met de pers verbonden door een spie-verbinding en derhalve demontabel.
Een stapeltje karton of leer kan onder de drukspindels worden geplaatst, waardoor de bovenwals "flexibeler" wordt. (nuttig bij het afdrukken van houtsnedes, om de oneffenheid van het hout in enige mate te compenseren).
Deze persen kunnen geleverd worden met twee soorten onderstellen; met of zonder zwenkwielen. De onderstellen kunnen uit elkaar gehaald worden en zijn gemaakt uit vierkante stalen buis. De zwenkwielen zijn "dubbelgeremd" (draaien en zwenken). De wielen zijn gemaakt uit nylon en hebben een diameter van 12,5cm waardoor de pers gemakkelijk verplaatst kan worden. De onderstellen kunnen worden voorzien van een legbord.
De pers kan ook worden voorzien van een zwaar rond handwiel (diam. 94 cm, gewicht 30 kg), in plaats van het standaard spaakwiel. Dit handwiel is hetzelfde wiel als dat voor de JPV en JW etspersen wordt gebruikt.

Etspers JSV-60 met eenvoudig onderstel JSO-60
klik hier voor een grote afbeelding

Etspers JSV-60 met onderstel op zwenkwielen (JSOW-60)
klik hier voor een grote afbeelding

Etspers JS-60 met onderstel JSOW-60 met als extra een legbord
klik hier voor een grote afbeelding

Afmetingen van het onderstel JSOW-60. De afmetingen van het onderstel JSO-60 (zonder zwenkwielen) zijn identiek. Het onderstel is demontabel.
klik hier voor een grote afbeelding

Etspers JSV-80 met zwaar rond handwiel. Onderstel JSOW-80 (zwenkwielen)
klik hier voor een grote afbeelding