Puretch processing guide written by Jennifer Page, Cape Fear Press. All rights reserved ©2001-2015. Translation Hugo Bos

Deze pagina toont de vergrote details van een belichte plaat (op 3 manieren), gelamineerd met Puretch.

 

De fijnste details. Voorbeeld Inktjet

Een gedeelte van een plaat van 6 x 6 mm, belicht met een inktjet transparant afgedrukt met een resolutie van 1440 dpi op een Posjet transparant met een Epson 740 printer. De originele afbeelding was lichtgrijs met een resolutie van 600 dpi. De foto in het midden toont de koperplaat. De gebruikte koperplaat (handelskwailteit) is gepolijst en daarna ontvet met Ajax. Dit zijn de kleinste punten die mogelijk zijn met een Epson 740; 6 picoliter om precies te zijn. Een druppel van 6 picoliter is 0,02 mm in diameter. De punten zijn gegroepeerd in paren om een zachte toon te suggereren. Het grootste verschil met de afbeelding beneden ("fijnere details") is dat de afbeelding niet geconverteerd was naar een bitmap voor het afdrukken op het transparant. Het is dus op dezelfde manier afgedrukt als een foto met hoge resolutie op glossy inktjet papier. De "output" van de printer moet afgesteld worden, d.m.v. de besturingssoftware om de puntenverdeling optimaal te krijgen en om inkt te besparen. De gekorrelde struktuur in de plaat is nauwelijks waar te nemen, en de punten op het transparant zijn alleen met een vergrootglas waarneembaar.

Fijnere details. Voorbeeld van een bitmap inktjet

Een gedeelte van een plaat van 6 x 6 mm, belicht met een inktjet transparant afgedrukt met een resolutie van 1440 dpi op een Posjet transparant met een Epson 740 printer. De originele afbeelding is lichtgrijs en geconverteerd tot een bitmap van 1400 dpi. De koperplaat rechts is het origineel. The photo at the right shows the etched plate the sample was taken from. De gebruikte koperplaat (handelskwailteit) is gepolijst en daarna ontvet met Ajax. Deze foto bewijst dat de plaat niet fijn geschuurd hoeft te worden voor een goede aanhechting. De voorbeelden van een inktjet laten zien dat je kleine formaten transparanten (21 x 30 cm) kunt maken zonder dure uitrusting.

Fijne Bitmap Voorbeeld

Het voorbeeld links is belicht met een 400 dpi bitmap imageset positief transparant. In de optimale setting, kan Puretch details weergeven van 0,025 mm volgens de makers. Dit is ruim voldoende voor conventioneel foto-etsen. Puretch kan hetzelfde als de traditionele giftige vloeibare lichtgevoelige etsgronden, maar beter want de laagdikte is altijd constant. Deze mogelijkheden zijn niet mogelijk met de dikkere fotopolymeerfilms.