Puretch processing guide written by Jennifer Page, Cape Fear Press. All rights reserved ©2001-2015. Translated by Hugo Bos.

Het oplossen van problemen met Puretch

Probleem: De film substantie gaat mee van de plaat af als de bovenste laag van de film wordt verwijderd.

Oorzaak & Oplossing:
Het vocht is niet goed verwijderd na het lamineren. Gebruik een haardroger of een droogkast om het vocht te verwijderen en om de hechting te verbeteren. Indien nodig laat de plaat langer drogen. De luchtvochtigheid kan ook te hoog zijn in het atelier, bij voorkeur onder de 60%. De platen kunnen in een nacht drogen.

Probleem: Er vormen zich witte wolkachtige plekken onder de film na het lamineren

Oorzaak & Oplossing:
De gebruikelijke oorzaak is vervuiling. Schoonmaakmiddelen in poedervorm kunnen ook de oorzaak zijn. Als het probleem blijft, gebruik dan niet langer het schoonmaakmiddel in poedervorm, maar gebruik een polijstmiddel gevolg door een sterke ontvetter. Gebruik geen schoonmaakmiddelen met citroen. De platen niet schuren met schuurpapier. Door het schuren ontstaan er microscopische groeven, waarin schoonmaakmiddelen terecht kunnen komen en zo de hechting van Puretch verhinderen. De schuurmethode om de hechting te verbeteren is alleen geschikt voor dikkere films. Het schuren van de plaat geeft ook teveel plaattoon en kan een negatief effect hebben op de resolutie.

Probleem: Niet in staat om kleine punten te etsen in "hooglichten"

Oorzaak & Oplossing:
Te lange belichting. Verkort de belichtingstijd en gebruik een Stouffer om de juiste tijd te bepalen. Verander nooit de ontwikkeltijd, maar pas alleen de belichtingstijd aan. UV-TL buizen kunnen dit ook veroorzaken, dus gebruik alleen een puntlicht.

Probleem: De film lost helemaal op tijdens het ontwikkelen

Oorzaak & Oplossing:
Belichtingstijd is te kort, gebruik een Stouffer om de juiste tijd te bepalen.

Probleem: Plaat wordt niet gelijkmatig gebeten

Oorzaak & Oplossing:
Het kan zijn dat de plaat overbelicht is. Het helpt ook door de plaat met Puretch nat te maken met ontwikkelaar vlak voordat de plaat wordt ge-etst. De ontwikkelaar is licht basisch en laat de etsvloeistof snel toe tot het metaal. Het kan ook zijn dat de plaat niet goed behandeld is na het ontwikkelen. (met vingers aangeraakt?)

Probleem: Film hecht niet goed aan de randen

Oorzaak & Oplossing:
Vijl de randen niet af voor het lamineren. Een kleine braam aan de rand kan zorgen voor een luchtbel tijdens het lamineren. Schraap de bramen goed weg met een schraapstaal. Maak de achterkant ook goed vetvrij zodat er geen vetsporen op de randen kunnen zitten. Snijdt het teveel aan film altijd van de voorkant af. Droog platen niet op de kant, maar vlak.

Probleem: Kleine gaatjes in de film en de ets

Oorzaak & Oplossing:
Stof tijdens het lamineren of tijdens het belichten. Werk altijd in een schone, stofvrije ruimte, en sluit ventilatiekanalen af. Gebruik perslucht om de plaat schoon te spuiten voor het lamineren.