Caligo Safe Wash Etsinkten
Gebruiksaanwijzing

 

Toepassingen: alle soorten diepdruk (bijvoorbeeld, etsen, aquatint, gravure, mezzotint, carborundumdruk, enz.)

Product Informatie

Caligo Safe Wash Etching inkt kan worden schoongemaakt met zeep en water, zonder het gebruik van schadelijke en dure oplosmiddelen. Echter, Caligo Safe Wash Etsinkten zijn op olie-basis en zullen daarom zich gedragen als traditionele etsinkten.
Deze inkten zijn lichtecht (Blue Wool Scale 6 of hoger) en hebben een hoog pigmentgehalte. U kunt de kleurintensiteit en de transparantie van deze kleuren veranderen door Caligo Safe Wash Transparent Extender toe te voegen. Safe Wash Etsinkten zijn gemaakt van één pigment per kleur. U kunt nieuwe kleuren maken door inkt met elke andere kleur te mengen.

 Afslaan

De Caligo Safe Wash Etsinkten zijn relatief stijf en kunnen worden afgelslagen op dezelfde manier als traditionele inkten. (d.w.z. met Tarlatan gevolgd door de palm van de hand) Safe Wash Etsinkten zijn op olie gebaseerd waardoor ze koud sijver zijn dan als de inkt warm is. Als de inkt wat zachter of losser moet worden, voeg dan een beetje Caligo Safe Wash Etching Extender (WTC 83840) toe. Als de inkt stijver moet worden gemaakt, voeg dan wat calcium carbonaat (koolzure kalk, Bolognees krijt) toe. Om het afslaan makkelijker te maken, voeg was Easy Wipe/ Tack reducer toe.

 Afdrukken

Caligo Safe Wash Etsinkten zijn bruikbaar voor het drukken of droog of bevochtigd papier. Maar, omdat deze inkten oplossen in zeep en water, mag het papier slecht licht bevochtigd worden. U kunt ookop droog papier drukken, al neemt licht bevochtigd papier altijd de inkt beter op.
Zodra de inkt op het papier droog is, kan het papier opnieuw bevochtigd worden en opnieuw bedrukt. Echter, het is belangrijk om te wachten totdat de inkt helemaal droog is. Raak de afbeelding niet aan zolang deze nog nat is. Afdrukken die veel inkt bevatten (diep-geëtste platen) zullen langere tijd nodig hebben om te drogen.)

Drogen van de inkt

 Caligo Safe Wash Etching Inkten zijn gemaakt zonder drogers en zullen op dezelfde manier drogen als traditionele olie-inkten. Om efficient te drogen dient men altijd zuurvrij papier te gebruiken in een warme droge omgeving. Als het drogen versneld moet worden, kan tot 1% droger worden toegevoegd ( kobalt vloeibare droger)

Opslag van de inkt

Alle op olie gebaseerde inkten zullen op den duur een vel ontwikkelen op de inkt, als het aan lucht wordt blootgesteld. Om te voorkomen dat er een vel in de pot ontstaat dient men er voor te zorgen dat altijd luchtbellen uit de inkt verwijderd worden en dat bij het afsluiten van de pot het papieren schijfje op de inkt wordt gelegd. Doe de deksel zorgvuldig terug. Als de inkt in een tube zit, altijd de dop terug doen.

Proceskleuren

Deze kleuren (Process Blue cyaan, Process Red magenta en Process Yellow) zijn speciaal ontwikkeld voor grafici die met vier basiskleuren een meerkleurendruk gaan maken met meerdere platen. Als zwart bevelen we de Carbon Black aan.

 Verwijderen van de inkt en schoonmaken

 Caligo Safe Wash Etsinkten zijn ontwikkeld om te worden schoongemaakt met water en zeep zonder de noodzaak om oplosmiddelen te gebruiken. Het is het beste om de inkten schoon te maken met een vloeibare handzeep.

 Om goede resultaten te krijgen, is het het beste om het volgende stap voor stap te doen:

  1. Gebruik een schoon, stijf penseel en breng een laag vloeibare zeep op inkt oppervlak aan. Gebruik het penseel of het zachte papier om grondig ze zeep in de inkt te wrijven. U zult dan zien dat de inkt gaat oplossen.
  2. Was het mengsel van zeep en inkt weg onder warm water met behulp van het penseel, een borstel of een prop papier. Als er nog inkt achterblijft, maak het oppervlak droog, breng meer vloeibare zeep aan en herhaal de procedure. Breng altijd eerst de zeep aan en later het water!
  3. Na het afspoelen moeten de platen of gereedschappen goed gedroogd worden.