Lascaux Plate Backing Resist #2091, afdeklak voor de achterkant van de plaat

85 ml flacon

500 ml flacon

Samenstelling : gebaseerd op acryl copolymeer.

Deze nieuwe generatie etgrond is ontworpen als onderdeel van het "acrylic-resist etssysteem". Deze afdeklak wordt, met een kwast, in een dunne gelijkmatige laag aangebracht op de achterkant en de randen van de plaat. De plaat wordt zodoende berschermd tegen de inwerking van het etsmiddel.

Eigenschappen

Lascaux afdeklak is (in de flacon) wateroplosbaar, klaar voor gebruik, niet giftig en bruikbaar op koper, brons, zink, staal en aluminium. Deze roodgekleurde afdeklak is zeer zuurbestendig, duurzaam en krasbestendig en kan gebruikt worden op nieuwe en reeds gebruikte platen. Hij is te combineren met andere Lascaux etsgronden en fotopolymeerfilms zoals ImagOn Ultra Rapid, DK-film, Puretch en Photec.

Aanwijzingen voor gebruik

Prepareren, opruwen en ontvetten van de plaat:
De randen van de plaat moeten worden afgeschuind met een vijl en scherpe hoeken afgerond. Goed schoonmaken, zodat er geen deeltjes metaal achterblijven. Beide zijden van de plaat kunnen dan licht worden opgeruwd zodat de resists beter hechten (staal vormt hierop een uitzondering, daar het van zichzelf al ruw genoeg is). Het opruwen kan op een aantal manieren; met carborundumpoeder (korrel 400) of met fijn schuurpapier. Met cirkelvormige bewegingen schuurt men m.b.v. een schuurblokje en water het schuurmiddel over de plaat.
Vervolgens de plaat ontvetten met krijt, een ontvetter (Cif bijvoorbeeld, en alcohol). Het ontvetten controleren door de plaat onder de waterkraan te houden, als de plaat nog water afstoot, is hij nog niet vetvrij. De plaat laten drogen.

Het opbrengen van de afdeklak:

Hewt doel is om een dunne gelijmatige laag aan te brengen op de achterkant en de randen.
Doe een kleine hoeveelheid etsgrond in een schaaltje. Gebruik een fijne kwast van ongeveer 5cm breed (2"). Een grove kwast zal resulteren in een ongelijkmatige verdeling van de etsgrond, en de etsgrond moet als een dunne, maar gelijkmatige laag aangebracht worden. Probeer ophopingen aan de rand te voorkomen.

Het drogen van de afdeklak:

De plaat vlak leggen en laten drogen. In een droogkast kan het ook (horizontaal) het gaat sneller.

Verwijderen van de afdeklak:

Als de etsgrond niet is uitgehard, is deze wateroplosbaar. Daarom kan etsgrond (nog niet uitgehard)van gereedschap platen en oppervlaktes verwijderd worden met warm water en zeep. Uitgeharde etsgrond kan verwijderd worden door de plaat (of schoon te maken gereedschap) tien minuten en een bakje met Mystrol (of Lascaux remover) te leggen. Vervolgens de plaat er uit halen en gelijk met een borstel de etsgrond van de plaat borstelen. Draag hierbij beschermende handschoenen. Dan de plaat grondig afspoelen met warm water en controleren op achtergebleven resten etsgrond.