Technische specificatie van Lascaux Stop-Out-Resist, afdeklak voorkant plaat (#2092) en gebruiksaanwijzing

85 ml flacon

500 ml flacon

Samenstelling : gebaseerd op acryl copolymeer.

Deze nieuwe generatie etgrond is ontworpen als onderdeel van het "acrylic-resist etssysteem". Deze blauw gekleurde afdeklak is vloeibaar en kan gemakkelijk met een kwast op de plaat worden aangebracht, om correcties te maken of om lijnen af te dekken tijdens met "meerfase" etsen. Het is na droging te bewerken het normaal etsgereedschap.

Eigenschappen

Lascaux Stop-Out-resist (afdeklak) is, in de flacon, wateroplosbaar, klaar voor gebruik, niet giftig en bruikbaar op koper, brons, zink, staal en aluminium. Platen moeten een correcte voorbehandeling ondergaan. De afdeklak is zeer zuurbestendig en duurzaam. Hij kan worden gebruikt samen met andere Lascaux etsgronden en ook fotopolymeerfilm.

Aanwijzingen voor gebruik

Prepareren, opruwen en ontvetten van de plaat:
De randen van de plaat moeten worden afgeschuind met een vijl en scherpe hoeken afgerond. Goed schoonmaken, zodat er geen deeltjes metaal achterblijven. Beide zijden van de plaat kunnen dan licht worden opgeruwd zodat de resists beter hechten (staal vormt hierop een uitzondering, daar het van zichzelf al ruw genoeg is). Het opruwen kan op een aantal manieren; met carborundumpoeder (korrel 400) of met fin schuurpapier. Met cirkelvormige bewegingen schuurt men m.b.v. een schuurblokje en water het schuurmiddel over de plaat. Niet te grof schuren want, dit zal later een plaattoon te zien geven op de afdruk. (soms kan de plaat tussentijds gepolijst worden om de plaattoon te verminderen).
Vervolgens de plaat ontvetten met krijt, een ontvetter (Cif bijvoorbeeld, en alcohol). Het ontvetten controleren door de plaat onder de waterkraan te houden, als de plaat nog water afstoot, is hij nog niet vetvrij. De plaat laten drogen.

Het opbrengen van de afdeklak:

Schud de fles stevig om de wasachtige inhoud goed te mengen en knijp een kleine hoeveelheid resist in een porseleinen of glazen pallet of schaaltje. Met penselen of kwasten wordt de Lascaux Stop-Out op de plaat aangebracht. Vanwege de blauwe kleur is het goed te zien waar dit is gebeurd. De Stop-Out kan worden verdund met water om "zachte" randen te krijgen en soortgelijke "gewassen effecten". Het verdunnen kan zowel in het schaaltje worden gedaan als op de plaat zelf. Lascaux kan worden verdund tot maximaal 1 deel afdeklak en 9 delen water.
Afdeklak wordt gebruikt om een bestaande laag te bewerken, lijnen toe te voegen, fouten te verbeteren, krassen te herstellen, blootgelegd metaal te bedekken en beelden te retoucheren die gemaakt zijn met andere etsgronden zoals bijvoorbeeld Lascaux Aquatint, Lascaux harde etsgrond. Zodra de afdeklak droog is kan ze bewerkt worden. Als Stop-out wordt toegepast om te corrigeren moet het voorzichtig aangebracht worden in een dunne egale laag met een marterharen borstel of de synthetische equivalent. (Lascaux Hard resist kan gebruikt worden als een transparante retouche)

Het drogen van de afdeklak:

De plaat vlak leggen en laten drogen. In een droogkast kan het ook (horizontaal) het gaat sneller.

Etsen:

De plaat kan geëtst worden met een veelheid aan etsmiddelen waaronder ijzerchloride (voor koper en brons) of kopersulfaat (voor staal, zink en aluminium). De platen worden eerst kort geëtst (enkele minuten) om de gedeeltes van de plaat, die worden aangetast door het etsmiddel, goed te kunnen zien. Als er dan delen zijn die niet zijn aangetast, terwijl het wel de bedoeling was, is er blijkbaar nog etsgrond, vet of verontreiniging aanwezig. Maak deze gedeeltes vetvrij en schoon met een afwasmiddel. Als het kort etsen geen problemen aan het licht brengt, kan het eigenlijke etsen beginnen. Tenzij er nog andere etsgrond moeten aangebracht worden of als er nog lijnen moeten worden getekend of bijgewerkt. Iedere keer als een etsgrond tussentijds moet worden aangebracht, moet de oxidatie van het koper worden verwijderd. Als dat niet wordt gedaan zal de etsgrond niet goed hechten. Voor het verwijderen van koperoxide wordt een oplossing van wat zout in keukenazijn gebruikt. Dan de plaat weer spoelen en drogen.
De etsgrond is zeer betrouwbaar, dus er kan diep worden geëtst zonder problemen. 

Verwijderen van de afdeklak:

Als de afdeklak nog niet is uitgehard, is deze wateroplosbaar. Daarom kan afdeklak (nog niet uitgehard) van gereedschap platen en oppervlaktes verwijderd worden met warm water en zeep. Uitgeharde afdeklak kan verwijderd worden door de plaat (of schoon te maken gereedschap) tien minuten en een bakje met Mystrol (of Lascaux remover) te leggen. Vervolgens de plaat er uit halen en gelijk met een borstel de afdeklak van de plaat borstelen. Draag hierbij beschermende handschoenen. Dan de plaat grondig afspoelen met warm water en controleren op achtergebleven resten afdeklak.