Technische specificatie van Lascaux Wash Resist (#2094), voor gewassen tekening en gebruiksaanwijzing

85 ml flacon

500 ml flacon

Samenstelling : gebaseerd op acryl copolymeer.

De Lascaux Wash Resist is ontworpen als onderdeel van het "acrylic-resist etssysteem" en kan het best gebruikt worden in combinatie met Lascaux Aquatint Aquatint Spray Resist. Deze producten worden met de kwast op de plaat aangebracht om gewassen tekeningen en toon-effecten te creëren. Bijzonder effectief op brons en koper.

Aanwijzingen voor gebruik

Prepareren, opruwen en ontvetten van de plaat:
De randen van de plaat moeten worden afgeschuind met een vijl en scherpe hoeken afgerond. Goed schoonmaken, zodat er geen deeltjes metaal achterblijven. Beide zijden van de plaat kunnen dan licht worden opgeruwd zodat de resists beter hechten (staal vormt hierop een uitzondering, daar het van zichzelf al ruw genoeg is). Het opruwen kan op een aantal manieren; met carborundumpoeder (korrel 400) of met fin schuurpapier. Met cirkelvormige bewegingen schuurt men m.b.v. een schuurblokje en water het schuurmiddel over de plaat. Niet te grof schuren want, dit zal later een plaattoon te zien geven op de afdruk. (soms kan de plaat tussentijds gepolijst worden om de plaattoon te verminderen).
Vervolgens de plaat ontvetten met krijt, een ontvetter (Cif bijvoorbeeld, en alcohol). Het ontvetten controleren door de plaat onder de waterkraan te houden, als de plaat nog water afstoot, is hij nog niet vetvrij. De plaat laten drogen.

Het opbrengen van de etsgrond:

De plaat dient aan de achterkant en de zijkanten bedekt te zijn met een afdekmiddek. Hiervoor kan Lascaux plate backing gebruikt worden, maar ook plastic afdektape.
Voor gebruik moet de fles met wash resist goed worden geschud. Deze etsgrond is samengesteld uit componenten die zich in de fles kunnen scheiden. Doe een kleine hoeveelheid etsgrond in een schaaltje. Gebruik een fijne kwast van ongeveer 5cm breed (2"). Een grove kwast zal resulteren in een ongelijkmatige verdeling van de etsgrond, en de etsgrond moet als een dunne, maar gelijkmatige laag aangebracht worden. Probeer ophopingen aan de rand te voorkomen. De etsgrond heeft een inktachtige consistentie en kan op de plaat geschilderd, gegoten, gedruppeld of gespat worden met behulp van een veelheid aan gereedschappen, Chinese en andere penselen. De etsgrond is onverdund of opgelost in water, rechtstreeks op de plaat of op een palet, toepasbaar waardoor een er een veelheid aan soorten "gewassen tekening" mogelijk is. Experimenteer met verschillende verdunningen op testplaatjes om vetrouwd te raken met de vele mogelijkheden.
Een gewassen tekening die grijswaarden bevat is niet rechtstreeks af te drukken; er zal eerst een raster moeten worden gebruikt, zodat de grijswaarden kunnen worden opgedeeld in zwarte en witte punten. Daartoe wordt, als de gewassen tekening droog is, een gelijkmatig verdeeld laagje Aquatint/spray aangebracht. Na droging hiervan kan de plaat worden geëtst.

Het drogen van de etsgrond:

De plaat vlak leggen en laten drogen. In een droogkast kan het ook (horizontaal) het gaat sneller. De droogtijd wordt mede beinvloed door de hoeveelheid water die aan de etsgrond is toegevoegd.

Verdere bewerking van de plaat

Het oppervlak kan lichtjes nat geschuurd worden met zand als het kontrast op de afdruk groter moet zijn. Daar waar geschuurd wordt, neemt de plaat meer inkt op en zal dus donkerder worden. Om lichter af te drukken kan de plaat hier en daar gepolijst worden met een bruineerijzer.

Etsen

De plaat kan geëtst worden met een veelheid aan etsmiddelen waaronder ijzerchloride (voor koper en brons) of kopersulfaat (voor staal, zink en aluminium). De platen worden eerst kort geëtst (enkele minuten) om de gedeeltes van de plaat, die worden aangetast door het etsmiddel, goed te kunnen zien. Als er dan delen zijn die niet zijn aangetast, terwijl het wel de bedoeling was, is er blijkbaar nog etsgrond, vet of verontreiniging aanwezig. Maak deze gedeeltes vetvrij en schoon met een afwasmiddel. Als het kort etsen geen problemen aan het licht brengt, kan het eigenlijke etsen beginnen. Tenzij er nog andere etsgrond moeten aangebracht worden of als er nog lijnen moeten worden getekend of bijgewerkt. Iedere keer als een etsgrond tussentijds moet worden aangebracht, moet de oxidatie van het koper worden verwijderd. Als dat niet wordt gedaan zal de etsgrond niet goed hechten. Voor het verwijderen van koperoxide wordt een oplossing van wat zout in keukenazijn gebruikt. Dan de plaat weer spoelen en drogen.
De etsgrond is zeer betrouwbaar, dus er kan diep worden geëtst zonder problemen. 

Verwijderen van de etsgrond:

Als de etsgrond niet is uitgehard, is deze wateroplosbaar. Daarom kan etsgrond (nog niet uitgehard)van gereedschap platen en oppervlaktes verwijderd worden met warm water en zeep. Uitgeharde etsgrond kan verwijderd worden door de plaat (of schoon te maken gereedschap) tien minuten en een bakje met Mystrol (of Lascaux remover) te leggen. Vervolgens de plaat er uit halen en gelijk met een borstel de etsgrond van de plaat borstelen. Draag hierbij beschermende handschoenen. Dan de plaat grondig afspoelen met warm water en controleren op achtergebleven resten etsgrond.