Technische specificatie van Lascaux Coloured Coating voor harde etsgrond (#2096) en gebruiksaanwijzing

85 ml flacon

500 ml flacon

Samenstelling : Waterige oplossing van vinylacetaat en pigment.

Eigenschappen

Deze Lascaux coloured coatings zijn niet giftig, blijven wateroplosbaar na droging en zijn niet bestand tegen zuren.

Aanwijzingen voor gebruik

Lascaux coloured coatings (Zwart en Wit) zijn ontworpen om toe te passen op Lascaux Hard resist (harde etsgrond). De laag harde etsgrond wordt bedekt met een gekleurde coating waardoor de later aangebrachte tekening veel beter zichtbaar wordt. De zwarte coating is vergelijkbaar met de traditionele "berookte" harde etsgrond (smoked hard ground) en de witte met de traditionele loodwitte etsgronden (lead white ground). De coating kan aangebracht worden met een kwast, de coating gelijkmatig verdelen.

Tekenen, de coating wegwassen en retoucheren:

Als een hulptekening nodig is kan met potlood of doordrukpapier op het gekleurde oppervlak getekend worden. Met een breed gamma aan etsgereedschap kan door de coating en de eronder liggende getekend worden om het metaal eronder bloot te leggen. De getrokken lijn kan er gekarteld uitzien door een vergrootglas, maar dit is de gekleurde coating en niet de onderliggende etsgrond. Als de tekening klaar is wordt de gekleurde coating weggewassen met water. Het kan zijn dat de etsgrond licht verkleurd is en de lijnen daardoor goed zichtbaar blijven. Als de coating niet eenvoudig af te wassen is, kan het zijn dat de onderliggende etsgrond nog niet helemaal droog was. Retouches en correcties aan het beeld worden gedaan nadat de gekleurde coating is weggewassen en de plaat gedroogd is.

Etsen

De gekleurde coating moet afgewassen worden met water voordat het etsen kan beginnen.

Verwijderen van de gekleurde coating

Lascaux coloured coatings zijn water oplosbaar en kunnen van borstels, gereedschap, platen en oppervlakken verwijderd worden met een warme zeepoplossing in water.