Technische gegevens etspers JSVE-80

Plaatformaat (bed)

80 x 130cm

Diameter van de bovenwals

13,5 cm

Dikte van het bed

1,5 cm

Wanddikte van de bovenwals

1,7 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

9 cm (massief)

- Lengte (van de zijframes)

79 cm

Werkhoogte met onderstel

86 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

116 cm

Dikte van de stalen zijframes

2 cm

- Hoogte

50 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

4 cm

Lengte van de walsen

80 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 16

Gewicht van de pers

160 kg

Afmetingen van het onderstel (optioneel)

HxBxL
77x88x67cm

Werkhoogte zonder onderstel

33 cm

Voltage één-fase
optioneel

230 Volt
120 Volt

Vermogen electrische motor

750 Watt

Snelheid van de motor

1400 omw./
minuut

Totale vertraging

1 : 256

Druksnelheid

2,3 cm/sec

Algemeen
Materiaal van de drukplaat, het "bed":
De plaat is gemaakt van lagen papier, gedrenkt in hars en geperst onder hoge druk en temperatuur. Vervolgens is de plaat aan beide kanten voorzien van een melamine coating. Ideaal materiaal, in vergelijking met een metalen bed; trekt niet krom, gaat niet roesten, goedkoop, veilig (=niet zwaar), drukvast, kan worden betekend.
Aandrijving op onderwals of bovenwals:
Men stelt ons regelmatig de vraag welke aandrijving beter is. Het antwoord is; er is geen verschil t.a.v. het drukken. Het papier "voelt" echt niet het verschil tijdens het drukken.

 De JSVE serie heeft een aandrijving door een electromotor naar de onderwals. De tandwielen zijn afgeschermd met een plaatstalen kast. De plaat (het bed) uit een zeer harde kunststof, wordt geleid tussen instelbare geleiders die aan het massief stalen frame bevestigd zijn.
De bovenwals rust op drukveren. Als de drukspindels worden losgedraaid komt de bovenwals omhoog door veerdruk. Daardoor ontstaat er een opening tussen het bed en de bovenwals, hetgeen het drukken van houtsnedes en linosnedes vereenvoudigt.
Een stapeltje karton of leer kan onder de drukspindels worden geplaatst, waardoor de bovenwals "flexibeler" wordt. (nuttig bij het afdrukken van houtsnedes, om de oneffenheid van het hout in enige mate te compenseren).
Als basis voor deze serie etspersen wordt de JSV-pers (zie voorgaande pagina's) hiervoor gebruikt, maar met een aantal aanpassingen en de volgende kenmerken:

  • aandrijving d.m.v. elektromotor, 230 V (of 120 Volt), 0,75 kW, (vast toerental)
  • bedieningspaneel met "links","rechts" en duidelijke "stop"
  • drukplaat stopt aan de einden automatisch (eindschakelaars)
  • mechanische afscherming van de bovenwals (veiligheid) Aan de bovenwals zijn twee plastic rollen bevestigd, die helpen voorkomen dat iemand per ongeluk met zijn vingers tussen de bovenwals en de plaat komt. Deze plastic rollen kunnen zich in hoogte aanpassen aan de dikte van het "drukpakket"

Deze persen kunnen geleverd worden met twee soorten onderstellen; met of zonder zwenkwielen. De onderstellen kunnen uit elkaar gehaald worden en zijn gemaakt uit vierkante stalen buis. De zwenkwielen zijn "dubbelgeremd" (draaien en zwenken). De wielen zijn gemaakt uit nylon en hebben een diameter van 12,5cm waardoor de pers gemakkelijk verplaatst kan worden. De onderstellen kunnen worden voorzien van een legbord.

Etspers JSVE-60 met eenvoudig onderstel (met legbord) JSO-60
Klik hier voor een grote afbeelding

Etspers JSVE-60 aan de kant van de motor en wormwielkast. Voorzien van eenvoudig onderstel JSO-60 met houten legbord
Klik hier voor een grote afbeelding

Evenals de etspers JSV-60 (zie hier boven) kan de electrische etspers JSVE-80 ook worden voorzien van een onderstel op zwenkwielen; de JSOW-80
Klik hier voor een grote afbeelding

Afmetingen van het onderstel JSOW-80. De afmetingen van het onderstel JSO-80 (zonder zwenkwielen) zijn identiek. Het onderstel is demontabel.
Klik hier voor een grote afbeelding

1

Drukspindel M16

2

Plastic beschermingsbuizen. Deze beschermingsbuizen kunnen worden omhooggetild om het vilt, drukvorm en papier door te laten. Hiermee worden de handen van de drukker beschermd, zodat de vingers niet bekneld raken tussen de bovenwals en het bed.

3

Het bed van de pers. Onder het bed zijn eindschakelaars gemonteerd zodat de pers stopt als het bed aan een einde is.

4

Electromotor AMM80Z CA4, 1-fase, 0,75 kW 230 volt 1500 omw./min. flens B14a. Voor de Amerikaanse markt kan deze pers ook uitgevoerd worden met een 120 Volt motor (60 Hz.). Deze motoren hebben geen draaistroom nodig, dus werken op een normaal stopcontact.

5

Wormwielkast W63U, i=45, mf=80. Opgehangen aan de pers met een reactiearm.

6

Tandwielkast verhouding 1:5,3. Hierdoor maakt de onderwals ongeveer 6 omwentelingen per minuut.

7

Electrische bedieningskast

8

Drukknop "links"

9

Stopknop, noodknop

10

Drukknop "rechts"

NORMEN EN VOORSCHRIFTEN

Hierbij verklaart de fabrikant van de bovengenoemde apparatuur;
Polymetaal
Postbus 694
2300 AR Leiden
Nederland
dat:

  • deze toestellen voldoen aan de Europese Norm IEC 335-1 "Safety of household and similar electrical appliances"
  • deze toestellen uitgevoerd zijn met inachtneming van de regels die voortvloeien uit de CE-normering (Machinerichtlijnen en Magnetische Compatibiliteitsrichtlijn)
  • deze toestellen voorzien zijn van de CE-markering

Hier direct boven ziet u een speciale uitvoering van de JSVE-60 etspers; met een hydraulisch druksysteem.
De betreffende klant wilde een systeem waarbij automatisch de druk aan beide kanten van de etspers hetzelfde was en dat de druk gemeten en afgelezen kon worden. De enige manier om dat te doen is door beide kanten te voorzien van een kleine hydraulische cylinder onder de drukspindels. Deze twee cylinders worden aan elkaar gekoppeld met een hydraulische leiding en aan een handpomp en een manometer (drukmeter). Zodra de drukker de handpomp activeert wordt de hydraulische oliedruk gelijkmatig doorgegeven aan beide kanten.
Dit is de enige juiste manier. Er zijn systemen waarbij de drukspindels met een ketting en twee kettingwielen aan elkaar zijn gekoppeld, maar dat garandeert absoluut niet een gelijke druk aan beide kanten. Ook "dials" (afleestrommel) op de drukspindels geeft geen garantie op gelijke druk.
Een groot bijkomend voordeel is dat de hydraulische druk kan worden afgelezen. Hierdoor is het mogelijk om iedere keer met dezelfde parameters te drukken (snelheid en druk)
In principe kunnen de meeste Polymetaal persen voorzien worden van een hydraulisch druksysteem. (De JZ-series hebben het standaard). Informeer over de mogelijkheden.