Gebruiksaanwijzing Akua-Intaglio inkten

Overzicht

Consistentie van de inkt.

Gebruik van Akua Mag Mix (ink Stiffener)
(foto uit "Safer-printmaking-video")

Gebruik van Akua Mag Mix (ink Stiffener)
(foto uit "Safer-printmaking-video")

Akua Intaglio inkten verschillen o.a. van traditionele inkten omdat ze een "boterachtige" of vloeibare consistentie hebben. Bij sommige inkten, met zware pigment, zal het pigment naar de bodem zakken. Het is daarom nodig de inkten voor gebruik te roeren. Roer met het inktmes direct in de pot. Zorgt dat de hele inhoud goed gemengd wordt. Er zal nooit een vel ontstaan op de inkt. De consistentie van de inkt is ook afhankelijk van de temperatuur en het soort pigment. Bij koud weer zal de inkt dikker zijn dan bij warm weer.
Als je Akua Intaglio voor de eerst keer gebruikt adviseren we om deze einkt eerst zonder conditioner (toevoegmiddel) te gebruiken. Als de consistentie echter dikker moet zijn, is het het beste om wat Mag Mix (Ink Stiffener) toe te voegen. Maak de Mag Mix eerst los met het inktmes. Voeg vervolgens de Inkt aan de converter toe. Begin met kleine hoeveelheden totdat de juiste dikte bereikt is. Om de inkt dunner te maken, bewerk de inkt met een inktmes onder een warme lamp, haardroger of op een verwarmingsplaat.

Het mengen van kleuren
Maak nieuwe kleuren door Akua Intaglio kleuren met elkaar te mengen met behulp van een inktmes. Ook kan Akua Liquid Pigment (Akua Kolor) aan Akua Intaglio worden toegevoegd. Akua Liquid Pigment is zo geconcentreerd dat een paar druppels al veel effect hebben. Let op, Akua Intaglio zal even dikker worden op het moment dat Akua Liquid Pigment is toegevoegd.

Het opbrengen van de inkt

Gebruik een stukje karton (ongeveer 4 x 4 cm) als een spatel en breng hiermee de inkt op de hele plaat aan. De inkt wordt in de groeven gedrukt. Bij grotere platen kan het nodig zijn om de inkt met behulp van een opgerold stukje vilt "in de groeven te drukken" Met de "spatel" kan de overbodige inkt er gelijk weer mee worden afgeschraapt. Voor het eigenlijke afslaan wordt de inkt gelijkmatig verdeeld met behulp van papier uit het telefoonboek. (cirkelvormige bewegingen over de plaat met de hele hand op het papier.

David Jay Reed brengt de inkt op met een stukje karton
(foto uit "Safer-printmaking-video")

Het afslaan van de plaat
Akua Intaglio is een zeer zachte inkt en het afslaan gebeurt iets anders dan bij de traditionele op olie gebaseerde drukinkten. De eerste keer zult u waarschijnlijk teveel inkt afslaan. U zult ervaren dat het afslaan van Akua Intaglio Inkt ongeveer twee keer zo snel gaat als normale inkt. Kleine platen kunnen worden afgeslaan in seconden. Gebruik hiervoor papier van een telefoonboek, kaasdoek, of zeer zacht tarlatan. Hard tarlatan is minder geschikt omdat het vooral bij lichte afbeeldingen teveel inkt zal wegnemen.

Het afdrukken op papier

David Jay Reed drukt een vierkleurendruk
(foto uit "Safer-printmaking-video")

Vierkleurendruk van David Jay Reed

De meeste papiersoorten zijn geschikt voor Akua Intaglio inkten. Het is een goed idee om eerst een test te doen, en de plaat twee keer af te drukken; 1 keer op droog papier en 1 keer op bevochtigd papier. Het resultaat hangt af van de afbeelding op de plaat en het soort papier. Als er op droog papier gedrukt wordt is er een groter contrast (de fijne lijntjes vallen weg en de brede lijnen lijken extra donker). Bij het drukken op droog papier is er geen sprake van uitzetten en krimpen, hetgeen ideaal is voor meerkleurendrukken of voor het combineren van een ets met een digitale afdruk of hoogdruk. Gebruik veel druk bij het drukken op droog papier. Als de resultaten niet goed zijn, is het waarschijnlijk beter om op bevochtigd papier te drukken, of een ander papier te kiezen.
Bij het afdrukken op droog papier is er meer verschil in toonwaardes. Ook aquatints kunnen beter afgedrukt worden op bevochtigd papier.

Het opnieuw bevochtigen van afdrukken
Akua Intaglio inkt lost niet op. Indien nodig mag een afdruk direct na het afdrukken in een waterbak gelegd worden. Maar laat ze niet te lang in het water liggen en pas er voor op om niet de afbeelding aan te raken als deze nat is.

Droogtijden van afdrukken
Akua Intaglio inkt bevat geen droogmiddelen. De afdruk van een niet al te diep geëtste plaat is ongeveer na 24 uur droog. Prenten van dieper gebeten platen kunnen twee weken nodig hebben om volledig te drogen. De droogtijd hangt ook van de absorptie door het papier af, het klimaat, en de hoeveelheid inkt die is opgebracht. Glanzend of gecoat papier niet gebruiken. Alleen in geval van nood cobalt-drogers of magnesium-drogers gebruiken (deze drogers kunnen schadelijk zijn, dus voorzichtig!)

Het schoonmaken
Maak allereerst alle oppervlaktes (platen, tafels, rollers e.d.) schoon met een droge doek. Gebruik vervolgens een sopje van 20 delen water op een deel afwasmiddel om de rest van de inkt weg te halen. Om zeepresten weg te halen kan een oplossing worden gebruikt van water met een scheutje azijn.

Het oplossen van problemen

De inkt droogt te licht op

 • Meng de inkt zorgvuldig in de pot voor gebruik
 • Gebruik verschillende papieren
 • Als Carbon Black gebruikt wordt, probeer dan Lamp Black
 • Het papier kan te nat zijn (gebruik vloei-papier voor het gebruik)
 • Misschien is de plaat teveel afgeslagen (breng de inkt op met een plastic, karton of rubber spatel of sla af met minder druk, zachter tarlatan, of alleen met papier)

De inkt droogt te donker op

 • Voeg Transparent Base toe aan de inkt om de kleurintensiteit te verminderen

Transparent Base
(foto uit "Safer-printmaking-video")

De inkt droogt te mat op

 • Voeg wat Akua Oil Converter toe

De geëtste lijnen op de afdruk "bloeden"

 • Het papier kan te nat zijn (gebruik vloei-papier voor het drukken)
 • Gebruik verschillende soorten papier
 • Voeg Akua Mag Mix toe aan de inkt

 De inkt droogt te langzaam

 • Cobalt en Magnesiumdrogers bij voorkeur niet gebruiken, maar het werkt wel.
 • Droog de prenten in een goed geventileerde ruimte
 • Vermijd een vochtige omgeving
 • Geef de prent de tijd om te drogen.

De inkt wordt tijdens het afslaan te gemakkelijk uit de lijnen getrokken

 • De inkt kan te dun zijn (maak het wat dikker door Akua Mag Mix toe te voegen

Er is te weinig plaattoon

 • Maak de inkt wat dunner door tijdens het ininkten een verwarmingstafel te gebruiken of een haardroger.
 • Druk af op bevochtigd papier.

Er is te veel plaattoon

 • Maak de inkt wat dikker met Akua Mag Mix
 • Druk af op droog papier
 • Sla meer af met papier

Het papier gaat bobbelen tijdens het drogen

 • Bevochtig het papier
 • Voorkom het aanraken van het bedrukte oppervlak

Voordelen

 Een grafische werkplaats vrij van dampen van schadelijke oplosmiddelen. Akua-Intaglio inkt kan verwijderd worden water en zeep. Geen giftige oplosmiddelen meer, of (dure) afzuigsystemen en opbergkasten voor brandgevaarlijke stoffen. Akua-Intaglio Inkt is getest volgens de Amerikaanse Norm voor het testen van materialen ASTM D-4236 en wordt aangemerkt als "niet-giftig" (non-toxic).