Hoogdruk-inkt & conditioners, op oliebasis met emulgator
schoon te maken met water en zeep.

Wat is een emulgator?

Een emulgator is een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn.
Olie en water stoten elkaar af. Olie en water zijn niet mengbaar. De olie zal op het water gaan drijven. Dan is er dus een probleem als je met water en zeep een inkt op oliebasis wilt schoonmaken. Een emulgator lost dat probleem op. Het wordt toegevoegd aan de inkt op olie basis. Emulgatoren worden veel gebruikt is de cosmetica en de voedingsindustrie. Een voorbeeld:
Een voorbeeld van een emulgator in voeding is lecithine. Lecithine zit in eigeel en wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het maken van mayonaise. Het zorgt voor een goede verbinding tussen vetten en azijn

Enige opmerkingen over inkt:

Milieubewust omgaan met inkt
Inkten op oliebasis zijn, normaal gesproken, niet gevaarlijk en ze zijn biologisch afbreekbaar. Alle inkten bevatten pigmenten. Door strenge wetgeving is het niet meer mogelijk om gevaarlijke pigmenten te gebruiken.
Het venijn zit hem in het schoonmaken, daar werden schadelijke oplosmiddelen voor gebruikt (terpentine, thinner, enz.)
Als oplossing zijn er een aantal mogelijkheden:
- Inkten op "waterbasis" gebruiken. Bijvoorbeeld Akua inkten. De term "waterbasis" is wat modieus. Oostindische inkt is op waterbasis. Deze inkten kunnen prima zijn, maar zijn veelal nog in ontwikkeling.
- Inkten op oliebasis blijven gebruiken, maar met ongevaarlijke schoonmaakmiddelen zoals Geowask K.
- Een combinatie van "beide werelden"; Inkten op oliebasis met een emulgator, zoals bijvoorbeeld Caligo Safewash of Charbonnel Aquawash
Steve Hoskins heeft een interessant boek geschreven "Inks". Klik
hier voor een aantal interessante beschouwingen, van Steve Hoskins, over inkt.