U kunt de afbeelding direct op de plaat tekenen met een zacht potlood. Maak de plaat eerst schoon met een afwasmiddel als de potloodlijn gaat vlekken of als de polloodlijn niet "pakt"

U kunt ook een bestaande tekening overtrekken met een zacht potlood, 3b of iets dergelijks.

Leg daartoe de tekening met de potloodkant naar beneden op de plaat en wrijf stevig omde tekening over te brengen. De handgreep van een lino-mes of een "baren" is hier prima voor geschikt.

Gebruik een "veiligheids-lino-mes" en de handbeschermer en begin te tekening uit te snijden. Snij altijd in de richting van de handbeschermer, waarbijde plaat, indien nodig, wordt verdraaid. Een "snij-hoek" kan ook worden gebruikt. Zie hieronder.

Rol de inkt gelijkmatig uit op een ininktplaat uit niet poreus materiaal. Een stuk glas of hard plastic is ideaal. Gebruik niet teveel inkt.

Rol de inkt gelijkmatig uit over de plaat. Gebruik niet teveel druk, omdat anders de inkt ook in gesneden groeven terecht komt.

Leg voorzichtig een vel papier over de ingeinkte plaat. Gebruik naalden (bij meerkleurendruk) voor een goed register.

Gebruik een pers, of een baren om af te drukken; wrijf met gelijkmatige druk over de hele drukvorm.

Haal het papier voorzichtig van de plaat. Na het drukken, kan de "water-based-ink" onder de kraan worden weggewassen.

Met de handbeschermer kan worden voorkomen dat u met een linomesje zichzelf verwondt.

Een "snij-hoek" is ook bedoeld om veilig te kunnen snijden. Een "snijhoek" dient echter op de werktafel te worden vastgezet.

Een "Baren" (Japanse term) kan worden gebruikt om linosnedes af te drukken.