Technische gegevens etspers JWEV-100
De etspers JWE-100 heeft een vast druksnelheid,
De etspers JWEV-100 heeft een variabele druksnelheid

Plaatformaat (bed)

100x200cm

Diameter van de bovenwals

19 cm

Dikte van het bed

2 cm

Wanddikte van de walsen

2,2 cm

Afmetingen van de pers:

Diameter van de onderwals

19 cm

- Lengte (van de zijframes)

192 cm

Werkhoogte van de pers

88 cm

- Breedte, totaal

150 cm

Dikte van de stalen zijframes

4 cm

- Hoogte

160 cm

Max. opening tussen bed en bovenwals

10 cm

Lengte van de walsen

100 cm

Schroefdraad van de drukspindels (metrisch)

M 30

Gewicht van de pers

600 kg

Snelheid motor

variabel

Vermogen electrische motor

750 Watt

Druksnelheid

0-10 cm/sec

Electrische spanning voor motor. (wordt door een frequentieregelaar omgezet in 3-fasen met variabele frequentie)

230 Volt/ optie 120 Volt / éénfase

Minimale deurbreedte nodig bij het vervoeren van de komplete pers, zonder tandwielkast en electrische bedieningskast

124 cm

De pers kan geleverd worden met een aantal opties; zwenkwielen en een legbord onder de pers. Voor de Amerkaanse markt kan de pers met een 120 Volt motor worden uitgevoerd. Ook kan de pers voorzien worden van een hydraulisch druksysteem, waarmee d.m.v. een hydraulische handpomp de pers op druk gezet kan worden. Dit hydraulisch druksysteem maakt het op druk zetten gemakkelijker, de druk is afleesbaar op een manometer en de druk is gegardeerd aan beide kanten hetzelfde. Eveneens kan de pers voorzien worden van een roterend viltsysteem. Het vilt voor het roterend systeem wordt meegeleverd (geperst vilt 3,mm).

Evenals bij de andere etspersen, rust de bovenwals op drukveren, waardoor de pers ook zeer geschikt is voor het afdrukken van hout- en linosnedes. Onder de drukspindel kan een stapeltje karton geplaatst worden, waardoor de pers meer flexibel wordt tijdens het drukken. (handig als de drukvorm bij een houtsnede niet helemaal vlak is) De drukplaat, van synthetisch materiaal loopt tussen de zijgeleiders die aan de zijframes zijn gemonteerd.
Levering: In de ons omringende landen kan Polymetaal, indien nodig, zelf de levering verzorgen. Als de pers verder weg moet worden geleverd, geven we er de voorkeur aan om de pers in z'n geheel te versturen, ook als dat inhoudt dat om de plaats van levering de pers weer gedemonteerd moet worden. Onze garantie (10 jaar) is namelijk alleen geldig als iemand van ons bedrijf of van één van onze dealers aanwezig was tijdens de uiteindelijke montage. Uiteraard is het voor ons ook geen probleem om de pers op te sturen in delen, gezamelijk met een gedetailleerde montagehandleiding.

De electrische aandrijving heeft de volgende kenmerken:

  • aandrijving met electromotor, 230 V, 1,1 kW. Systeem met variable druksnelheid
  • Bedieningspaneel met drukknoppen "links", "rechts" en "stop".
  • electronische afscherming van de bovenwals d.m.v. "lichtcellen", als een lichtbaan onderbroken wordt stopt de aandrijfmotor automatisch.
  • drukplaat stopt aan de einden automatisch d.m.v. eindschakelaars

Beschrijving van de diverse opties:

Bovenstaand de JZM-150 met zwenkwielen. De JWEV-100 kan eveneens, als optie, met zwenkwielen (met rem) worden uitgevoerd.
Klik hier voor een grotere afbeelding

Bovenstaand de JW-100 met een legbord. De JWEV-100 kan eveneens, als optie, met een legbord worden uitgevoerd. Dit schept extra bergruimte onder de pers, vooral voor papier.
Klik hier voor een grotere afbeelding

Bovenstaand de JWE-120 met hydraulisch systeem. De JWEV-100 kan, als optie, eveneens met een hydraulisch druksysteem worden uitgevoerd.

Het hydraulisch druksysteem is de ultieme methode om:

  • Met weinig moeite de pers op druk te zetten
  • Gegarandeerd altijd exact dezelfde druk aan beide kanten van de pers.
  • De druk is afleesbaar op een manometer. Dat maakt het heel eenvoudig om steeds met dezelfde druk te werken.

Dit systeem is veel nauwkeuriger dan een nonius-aflezing aan de drukspindel. Een nonius vertelt alleen iets over de positie van de spindel, weinig over de druk.

Klik hier voor een grotere afbeelding

Bovenstaand de JZE-100 met roterend viltsysteem. De JWEV-100 kan, als optie, eveneens met een roterend viltsysteem morgen uitgevoerd. Een roterend viltsysteem maakt het drukken eenvoudiger, vooral bij grotere formaten. Er kan echter maar met één laag vilt gewerkt worden. Voor "normale" etsen is dat prima, maar als er veel relief in de plaat zit (blinddruk) is het minder geschikt.