Het prepareren van een leren lithorol.

Het leer van de rol moet zo bewerkt worden dat het oppervlak zacht en soepel is en dat het "teveel" aan leren structuur aan de buitenkant van de rol wordt verwijderd. De volgende materialen zijn nodig voor het prepareren; "koepoot-olie", #0 lithografisch vernis, #5 lithografisch vernis, #7 lithografisch vernis, "roll-up inkt", een inkt mes, en een brede spatula voor het afschrapen van de rol. 

PROCEDURE 

  • Zoveel mogelijk koepootolie in het leren oppervlak laten trekken. Hiervoor zijn een aantal dagen nodig, waarbij het leer volledig verzadigd wordt. Iedere keer nadat de olie is opgebracht, dient de rol licht geschraapt te worden.
  • Vervolgens wordt de rol meerdere keren per dag ingerold met #0 lithografisch vernis. Tussendoor dient de rol licht geschraapt te worden. Doe dit gedurende ongeveer een week.
  • Vervolgens wordt de roller op dezelfde manier behandeld, ook gedurende een week met lithografisch vernis #5.
  • De rol wordt licht geschraapt en ingerold in #7 lithografisch vernis, gedurende een aantal dagen. Deze vernis is dikker en zal daarom de loszittende leren vezels van de rol afhalen. Tijdens het schrapen en inrollen komen steeds meer vezels los van de rol. Ook wordt de resterende koepoot-olie en dunnere vernissen door dit vernis grotendeels verwijderd.
  • De rol wordt gedurende meerdere keren per dag ingerold met "rolling-up-black" gedurende een week, na iedere keer wordt de rol afgeschaapt. De rol zal nu een fluweelachtig oppervlak hebben. Langzamerhand kan de rol al gebruik worden, maar gedurende de eerste paar weken alleen voor het "grovere"werk. De rol zal de komende maanden meer leren vezels verliezen. Dit zal uiteindelik stoppen, zeker als de rol regelmatig gebruikt wordt.
  • Het prepareren van de rol mag niet worden onderbroken. Als dat wel gebeurt is er het risico dat de vernissen op het oppervlak gaan uitharden. Als er toch gestopt moet worden tijdens de procedure, (gedurende een week of meer) moet de rol met schapevet worden ingewreven. Als er vervolgens weer verder wordt gegaan met het prepareren, dient het schapevet zoveel mogelijk van de rol te worden afgeschraapt.