Belichtingsapparatuur

Belichtingsapparatuur wordt gebruikt om d.m.v. ultra-violet licht fotopolymeerplaten of -films te belichten.
Deze techniek wordt gebruikt in meerdere druktechnieken; zoals zeefdruk, diepdruk en hoogdruk, maar daarnaast ook in de electronische industrie voor het maken van printplaten.
Traditioneel zijn belichtingskasten grote apparaten met één UV-lamp, en een vacuumsysteem. In sommige drukkerijen zijn ze nog te vinden.
Er is al een tijd een discussie gaande over de lampen. Sommigen beweren dat het persé een "puntlicht" moet zijn. Anderen beweren dat TL-buizen met UV net zo goed werken. Wij hebben één en ander laten onderzoeken en er bleek geen signifikant verschil te zijn tussen "één-lamp" (bijvoorbeeld de Osram lamp) en TL-buizen met UV-licht. Dat licht enigszins voor de hand omdat het buizensysteem in de electronische industrie wordt gebruikt, en er daar met grote precisie wordt gewerkt.
Verder is er de discussie over het vacuumsysteem. Het vacuumsysteem moet er voor zorgen dat de beelddrager (transparant) in direct contact is met het fotopolymeer, om de beeldoverdracht zo nauwkeurig mogelijk te maken. Een vacuumsysteem is daar prima geschikt voor, maar maakt het systeem kostbaar. Voor kleine formaten is een schuimlaag ook bruikbaar. In het deksel van het apparaat is een schuimlaag aangebracht. Deze laag drukt de lagen ook opelkaar. Als de beelddrager en het fotopolymeer in direct kontakt zijn, zonder luchtlaagjes, dan is het goed, of dat nu met een schuimlaag of met een vacuum bereikt wordt.
Als lamp werk vroeger, vooral in de zeefdruk, de HPR lamp gebruikt, met voorschakelapparaat. Helaas is deze lamp niet meer in de goede kwaliteit leverbaar. De Osram-lamp (bruiningslamp) is een redelijk alternatief.
Henrik Boegh heeft een DIY (doe het zelf) belichtingskast ooit ontwikkeld op basis van een Ikea-keukenkastje, een vacuumpomp (oude compressor uit een koelkast), een zelfgemaakt vacuumraam, en een lamp in het midden. Iedereen is uiteraard vrij om zo'n apparaat zelf te maken, maar het zal duidelijk zijn dat deze apparatuur aan geen enkele veiligheidseis voldoet.

 

!