Gebruiksaanwijzing voor de vaste etsgrond van Graphic Chemical.

Deze etsgrond is leverbaar in vier soorten:
- zacht en transparant (gebruikt voor
vernis-mou, zonder de plaat te "beroeten")
- zacht en ondoorzichtig (gebruikt voor
vernis-mou)
- hard en transparant (gebruikt voor
lijnets, kan "beroet" worden)
- hard en ondoorzichtig (gebruikt voor
lijnets, "beroeten" niet nodig)

Aanbrengen van de etsgrond op de plaat.

De plaat wordt zodanig verhit dat de etsgrond smelt als het blokje op de plaat wordt gedrukt. Op een aantal plaatsen op de plaat wordt zo de etsgrond verdeeld. Vervolgens wordt met een leren rol de etsgrond gelijkmatig verdeeld over de plaat. Hierbij wordt geen druk op de leren rol uitgeoefend. Er wordt zo lang heen en weer gerold totdat er een gelijkmatig verdeelde dunne gesloten laag over de gehele plaat is aangebracht. Afhankelijk van het soort etsgrond en de soort plaat kan het zijn dat het contrast tussen de kleur van de plaat en van de etsgrond niet voldoende is bij het tekenen van de afbeelding in de etsgrond. Daarom kan in dat geval de plaat worden "beroet". Met een speciale roetkaars (een aantal in kaarsvet gedoopte pitten die in elkaar zijn verstrengeld) gaat het roeten het snelste. Met een gewone kaars gaat het echter ook, maar niet zo snel.
Een "ondoorzichtige" etsgrond hoeft niet te worden "beroet". Als men zachte etsgrond gebruikt, is dit meestal voor "vernis-mou" en is het "beroeten" niet nodig.
De etsgrond kan na het etsen van de plaat worden verwijderd met VCA (vegetable cleaning agent). Dit is veel minder schadelijk dan het schoonmaken met terpentine.

Zeer belangrijk: Stof is een groot probleem bij het aanbrengen van de etsgrond; het maakt de etsgrond poreus. Probeer daarom stof te vermijden.


Gebruik de "terugknop" om terug te gaan naar de vorige pagina.