BINDMIDDEL voor Charbonnel etsinkten

Een bindmiddel (olie) wordt gebruikt om de hechting van een substatie aan een ondergrond te verbeteren. Het bindmiddel dat in Charbonnel inkten wordt gebruikt, is standolie. Dit is gepolymeriseerde lijnolie olie die is verwarmd waardoor hij dikker is geworden.

Deze lijnolie vergeelt bij veroudering nauwelijks en is goed houdbaar:

Hoe verder de olie is ingekookt, hoe visceuzer hij is. Deze viscositeit wordt gemeten in poise. Hoe hoger het poise getal, hoe groter de viscositeit.

Charbonnel inkten bevatten allemaal 30 poise standolie (middelmatige viscositeit).

Sommige zwarten bevatten ook 200 poise standolie.

Dit verschil in viscositeit maakt verschillende technieken en resultaten mogelijk. Zwart 55985 bijvoorbeeld, is door zijn hoge viscositeit moeilijk aan te brengen, maar versterkt de tekening van droge naald. Het is ideaal voor droge naald en aquatint of om andere zwarten krachtiger te maken. Zwart 55995 heeft een lage viscositeit en maakten het inkten van de plaat met andere zwarten gemakkelijker.

Charbonnel etsinkten bevatten geen hulpstoffen (droogstoffen of was). Daardoor is hun kleurkracht optimaal, evenals hun eigenschappen. De kunstenaar die daar behoefte aan heeft, kan bijvoorbeeld zelf droogmiddelen toevoegen. Het is immers altijd gemakkelijker om iets aan de inkt toe te voegen dan er een ingrediënt uit te halen.