Bij Magnani wordt sinds 1404 papier gemaakt, dus het bedrijf heeft een rijke traditie.

Het bedrijf werd wereldwijd succesvol toen het papier (met watermerk) in de 18e eeuw begon te exporteren naar Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en door heel Europa. Beroemde mensen werden klant van Magnani; Napoleon koos Magnani papier voor de trouwkaarten voor zijn huwelijk met Maria Louise van Oostenrijk.

In 1996 werd de Magnani papierfabriek overgenomen door de Fabriano Groep. Intussen is Magnani weer zelfstandig.

Algemeen:

De papierfabrieken rond Pescia zijn de oudste in de wereld; al bekend in de 13e eeuw. Drukkerijen zoals die van Francesco Cenni in Pescia , geopend in 1485, hadden papier nodig en dat hielp de bij de ontwikkeling van papiersoorten.

Een "Magnani" papierfabriek bestond in de 15e eeuw onder de naam Gualchiera, en het bestaat nog steeds, maar onder de nieuwe naam "La Carte". De Magnani familie gaat ver terug. Oorspronkelijk komen ze uit Emilia en dee naam wordt genoemd in de annalen van Bologna en Pistoia in 1219.

Ze maakten papier en trokken, zoals toen gebruikelijk, van een stad naar de volgende. Hun passie om mooi papier te maken werd overgedragen van vader op zoon.

In het begin van de 19e eeuw waren er meer dan 100 papierfabrieken rond Pescia. In de tweede helft van de 18e eeuw, had de Magani familie de export verder ontwikkeld, niet alleen naar Engeland en Spanje, maar ook het Nabije Oosten en Zuid Amerika.

Magnani heeft altijd de voorkeur gegeven om een beperkte hoeveelheid papier te maken van uitstekende kwaliteit, boven massa productie.

Tegenwoordig maakt de Magnani familie nog steeds uitstekend papier in beperkte hoeveelheden. Ok maken ze papier in de rondzeefmachine in de papierfabriek in San Frediano, gebouwd in 1850.