Papier maken met de rondzeefmachine.

De rondzeefpapiermachine bestaat uit een groot roestvaststalen vat met daarin een grote cilindervormige kooi, de "rondzeef" . Hahnemuhle gebruikt rondzeven met een verschillende struktuur om velin (velijn) papier of vergé papier te maken, met of zonder watermerk. Hahnemuhle heeft vijftien verschillende rondzeven.

Een erg verdund mengsel van pulp en water stroomt in het vat, en als gevolg van stromingen in de vloeistof vormt er zich een vezellaag op de rondzeef. De rondzeef draait en brengt de vezellaag naar boven, waar op het hoogste punt een "zuigrol" is geplaatst die de vezellaag van de rondzeef afhaalt. Vervolgens wordt deze vezellaag samengedrukt door rollen en verder gedroogd; het is papier geworden.

Raam voor het met de hand scheppen van papier, vergé met watermerken

Detail van afbeelding links

Met de rondzeef kunnen echte watermerken in het papier worden gemaakt, en het papier kan in smallere stroken worden verdeeld. Daartoe zijn er speciale messen aangebracht op de rondzeef. Op deze manier kan met de rondzeef papier worden gemaakt met vier schepranden, karakteristiek voor handgeschept papier. De snelheid van de machine kan worden geregeld, en daarmee kan het papier, terwijl het nog nat is, en net uit de machine komt, worden gescheurd op gemarkeerde lijnen. Alleen een vel op deze manier ontstaan kan worden beschouwd als papier met vier schepranden. De rondzeefmachine wordt niet alleen gebruikt voor het maken van vellen, maar ook voor het produceren van papierrollen.

werk aan de rondzeefmachine

Detail van afbeelding links

Het gedeelte van de machine dat het papier samenperst bestaat uit een stel hydraulisch aangedrukte rollen, waarop het vilt meeloopt. Om het water er uit te halen wordt het systeem voorzichtig verwarmd met infra-rood-drogers. Vervolgens gaat het papier naar een gedeelte met droogcilinders waar stoom door wordt gestuurd. Dankzij het speciale vilt in het eerste drooggedeelte, komt het papier niet in direct kontakt met het oppervlak van de cilinder en blijft het papier qua oppervlak homogeen aan beide kanten.

De werkbreedte van de machine is ongeveer 126 cm, en de snelheid is relatief laag, met 4-15 m/min, maar dit is nodig om de goede eindkwaliteit van het papier te waarborgen. Op deze machine kan papier gemaakt worden van 80 grams tot 350 grams; dus de meeste kunstdrukpapieren worden hierop gemaakt.