Gebruiksaanwijzing voor Aerosol PRP positief Fotoresist
(oorspronkelijk gemaakt voor "positiv-20", maar die is niet meer leverbaar). We gaan er van uit dat PRP positief fotoresist een vergelijkbaar product is.
Instructies gemaakt door Wouter Ferro "vrijwilliger research and development" voor Polymetaal

 • Maak de plaat schoon en vetvrij ( normaal gesproken koper, maar andere metalen kunnen ook) met een spons en soja sauce. Gebruik geen schuurpapier omdat er in de plaat wordt ge-etst. Maak de plaat goed droog met papier en doeken.
 • Leg de plaat horizontaal en spuit een dunne laag fotopolymeer op de plaat. Houdt de spuitbus ongeveer verticaal 20 cm van de plaat. De druppels vloeien in elkaar om een gelijkmatige laag te vormen.
 • Behandel dit materiaal niet onder "normaal" licht, vanwege de UV-lichtgevoeligheid van het materiaal.
 • Droog de plaat in een droogkast (20 minutes, 70 C) of op kamertemperatuur (> = 24 uren). De platen kunnen nu eventueel dagen of weken worden opgeborgen alvorens ze te gebruiken.
 • Belicht de plaat met een UV lichtbron door uw transparent ( en eventueel aquatint scherm). De gevoeligheid is ruwweg hetzelfde als bij fotopolymeerfilms (imagon e.d.) . Natuurlijk moet u wel eerst zelf belichtingstesten uitvoeren, vanwege uw specifieke lamp en set up.
 • Na de belichting is er nog geen beeld te zien. Ontwikkel in een oplossing van caustische soda en water ( 7 gram NaOH) op een liter water. (let op: dit fotopolymeer materiaal kan niet worden ontwikkeld met soda (natrium-carbonaat). De ontwikkeltijd zal ik de buurt zijn van 1-1.5 minuut. Was met een beetje water. Controleer of de fotopolymeer volledig verdwenen is door de plaat in ijzerchloride onder te dompelen (of in een ander etsmiddel), kijk vooral naar de donkere stukken op de plaat. Als niet alles weg is, was het nogmaals en ontwikkel nogmaals gedurende een aantal seconden.
 • Als de ontwikkeling compleet is, was de plaat en maak deze droog en belicht de plaat enkele minuten oder UV-licht om uit te harden. Ets vervolgens de plaat.
 • Verwijder de fotopolymeer in een oplossing van caustische soda (30 gram op een liter) . Dit gaat heel snel, een paar minuten. Was en maak het droog. Nu kunt u de plaat drukken, of verder bewerken met andere technieken.

Opmerkingen:

 • Gebruik handschoenen als u met caustische soda werkt.
 • De spuitbus bevat een drijfgas dat niet als milieu-vriendelijk kan worden aangemerkt.
 • Deze fotopolymeer schijnt niet geschikt te zijn om "intaglio-type" te doen, waarbij er alleen wordt geetst in de fotopolymeerlaag en niet in de drager (metaalplaat). Dit is wel mogelijk met films als Imagon, Z*Acryl en DK-films (vanwege hun dikte van ongeveer 50 micron).
 • Geconcentreerde soda (natrium-carbonaat) en "Dasty" lossen deze fotopolymeer niet op. De producent beweert dat de film oplost in aceton en gelijke organische oplosmiddelen, maar om meerdere redenen is caustische soda beter (gootsteenontstopper?).
De volgende tekst is overgenomen uit een handboek voor het maken van printplaten voor electronische toepassingen. Er zijn uiteraard raakvlakken met grafiek.

PRP Positief Fotoresist spuitbus kan gebruikt worden als een alternatief voor films als Imagon HD, Z*Acryl etc. De dikte van de laag is echter veel moeilijker te beheersen.
Maak de bovenkant van de plaat schoon met zeer zacht schuurpapier. Raak de schoongemaakte delen niet aan, deze delen zullen dan snel gaan corroderen. Ontvet de plaat met een ontvetter.

Spuit een dunne laag fotopolymeer op de koperen plaat.

Zo ziet het er uit na het opbrengen van de laag. Naarmate de laag droogt, zal de laagdikte gelijkmatiger worden.
De droogtijd zal ongeveer 24 uur zijn bij kamertemperatuur, of 30 minuten bij 70° Celsius.