De Orono-Etsgrond

De Orono zachte etsgrond bestaat uit twee hoofdcomponenten:

  • De EERSTE component is Graphic Chemical water-based hoogdrukinkt, zoals Peacock Blue (or Crimson red), waardoor de etsgrond goed uit te rollen is.
  • De TWEEDE van deze componenten is het "bindmiddel-mengsel", dat uit vier ingrediënten gemaakt wordt en vervolgens kan worden bewaard in een afgesloten vat.

Ingrediënten:
EERST: Graphic Chemical water based hoogdrukinkt. Om de grond goed te kunnen zien is Peacock Blue zeer geschikt, maar andere soorten zoals de 1659 Zwart, werkt ook.

TWEEDE: Bindmiddel-mengsel

  1. Golden Acrylics Medium GAC 200, of Lascaux clear gloss varnish 2060.
  2. Lascaux Acrylic paint, 972, oxide black, of Golden acrylic black.
  3. Golden additives, retarder 3580-7, of Lascaux retarder
  4. Golden, liquid thickener (long rheology), 98510. of Lascaux thickener

Het Bindmiddel-Mengsel voor zachte etsgrond, wordt als volgt gemaakt:

  1. Maak een verdikkende oplossing, door 50% water (gesteriliseerd) gelijkmatig aan 50% Golden 98510 thickener toe te voegen. De Lascaux is echter al klaar voor gebruik.
  2. Meng een druppel verdikkende oplossing met 1 milliliter GAC 200 of Lascaux 2060 (of 200 druppels verdikker met 200 milliliter Lascaux). Het is belangrijk om de verdikker langzaam in kleine hoeveelheden toe te voegen, onder continue roeren. Het mengen kan tien minuten duren.
  3. Voeg nu 10% retarder toe,.en meer in een warme omgeving. De bewerkingstijd kan namelijk meer dan 20 minuten bedragen.
  4. Voeg 20% Lascaux acrylverf 972 toe, of een gelijkwaardig product van Golden en meng het geheel. Het bindmiddel mengsel voor de zachte etsgrond is nu klaar en kan worden bewaard.

Het maken van de Orono zachte etsgrond .
Deze zachte etsgrond moet met de twee basiskomponenten gemengd worden, vlak voor gebruik; als het gemengd is moet het binnen een half urr verwerkt worden.
De mengmethode is vergelijkbaar met het mengen van drukinkt. Het mengen wordt gedaan op een plaat met een palletmes. Verdeel eerst een goede hoeveelheid Graphic Chemical hoogdrukinkt op de plaat. Voeg dan het bindmiddel mengsdel toe en meng dit grondig.
De zachte etsgrond is nu klaar voor gebruik op een goed ontvette plaat, die eveneens geschuurd kan zijn met fijn schuurpapier. Een dunne laag garandeert het overbrengen van ieder fijn detail, maar een dikkere laag werkt ook uitstekend, en verzekert een maximale weerstand tegen het etsmiddel.


Gebruik de "terugknop" om terug te gaan naar de vorige pagina.