Hulpgereedschap voor het wiegen met een wiegijzer van Lyons
 

Met behulp van dit gereedschap gaat het wiegen sneller en gelijkmatiger. Ook is het minder belastend voor de pols. Dit gereedschap kan zowel gebruikt worden voor kleine plaatjes (10x10cm) als voor grotere platen.

Dit hulpgereedschap is leverbaar in een aantal maten, afhankelijk van de breedte van het wiegijzer. De lengte van de stok van dit hulpgereedschap en de vorm er van zijn zo gemaakt dat ze zorgen voor een optimale slijphoek.

Dit gereedschap is gemaakt van hardhout. Er is een schuimrubber strook opgelijmd om te voorkomen dat het gereedschap gaat glijden tijdens het wiegen. De stok kan uiteraard bekleed worden met stof om het wiegen nog wat comfortabeler te maken.

Gebruiksaanwijzing

Doe de bouten door de twee gaten in het hout. Het wiegijzer vervolgens monteren met de tanden naar buiten. Vervolgens het gewicht monteren. Het gewicht is heel belangrijk, afhankelijk van het soort werk kan het gewicht worden aangepast. Tijdens het wiegen dient er met de hand geen druk te worden uitgeoefend, het gewicht moet de druk realiseren. De handgreep van het wiegijzer kan er afgehaald worden , maar het hoeft niet.

Als je gewend bent aan het wiegen met de hand, voelt dit gereedschap eerst wat vreemd aan. Het duurt even om er aan te wennen, maar vervolgens wil je nooit meer met de hand wiegen. Wieg voor en achteruit, en geef een beetje druk vooruit. Niet te veel voorwaartse druk, want dan wordt het wiegen onregelmatig. Het wijgijzer is zodanig ingesteld door het hulpgereedschap dat het langzaam vanzelf opschuift.