Geschiedenis van de Zerkall-Bütten papierfabriek

De papierfabriek van Zerkall is te vinden in de vallei van de rivier Kall, ten zuiden van de plaats Düren, tussen Keulen en Aken. De geschiedenis gaat terug tot de 16e eeuw toen in documenten voor het eerst melding werd gemaakt van deze papierfabriek.

De papierfabriek werd in 1903 gekocht door Gustav Renker. Hij maakte er een moderne papierfabriek van, gespecialiseerd in papier met vier "schepranden" gemaakt op een rondzeefmachine. De verkoop in Europa ging voorspoedig en de export naar de VS begon omstreeks 1920. Het merk "Zerkall-Bütten" (=Papier van de rondzeefmachine) kwam bekend te staan als een van de beste papieren ter wereld.

Nu leidt de vierde generatie Renker de fabriek, waarin nu een grote verscheidenheid aan kaarten, enveloppen gemaakt wordt als ook papier voor kunstgrafiek, boekkunst, aquarel en tekenen.

Voor al deze toepassingen maken we papier van 90 gram tot 600 gram/m2 in verschillende kleuren en verschillende afwerkingen. Op aanvraag kan speciaal papier gemaakt worden tot een maat van 150 x 225 cm. Als standaard grondstof wordt een mix gebruikt van katoenvezels en High Alpha cellulose. Een aantal soorten wordt ook gemaakt van 100% katoen. Alle soorten papier zijn zuurvrij, in de stof verlijmd, gebufferd met calcium carbonaat (ph-waarde > 7), zonder kunstmatige witmakers en niet verouderend. (DIN ISO 9706, ANSI/NISO Z 39.48-1992).