Gebruiksaanwijzing voor de etspersen in de JH-serie

Montage
Misschien heeft U de pers ontvangen door een transportbedrijf. In dit geval moet het bed, en het spaakwiel en misschien het onderstel nog worden samengesteld. Het volgende dient aanwezig te zijn;

  • de etspers
  • het bed (plaat)
  • het spaakwiel met vijf spaken.
  • Optie; een onderstel met twee legborden waar de pers op kan worden gemonteerd.

De walsen moeten waarschijnlijk nog worden schoongemaakt. Voor bescherming zijn de walsen ingepakt met vet papier en plastic plakband. Met een scherp mesje kan er overdwars in het plakband een snede gemaakt worden, waarna de verpakking er af gehaald kan worden. De walsen moeten vervolgens met behulp van een oplosmiddel (wasbenzine) en doeken worden schoongemaakt. Ze moeten schoon en droog zijn voor dat de pers kan worden gebruikt.

Het bed (plaat) kan nu in de pers worden aangebracht, tussen de twee walsen. De onderwals steekt aan een kant uit de zijkant van de pers; dit is de kant waaraan het spaakwiel moet worden bevestigd. Deze "astap" is ingepakt met tape, om de spie op z'n plaatst te houden. Haal de tape weg maar laat de spie in de spiegleuf. Schuif nu het spaakwiel over de astap, waarbij de spiegleuf in het spaakwiel over de spie dient te schuiven. Het is mogelijk dat dit schuiven zwaar gaat. Het is geen probleem om een hamer te gebruiken bij de montage van het spaakwiel. Sla echter nooit direkt met de hamer op het spaakwiel; doe er een blok hout tussen, zodat het spaakwiel zo min mogelijk beschadigd wordt. (een nylon hamer is uiteraard ook goed). Als het spaakwiel op z'n plaats zit wordt de stelschroef M8 in de naaf van het spaakwiel vastgedraaid met een binnenzeskantsleutel. ("inbussleutel")

(Optie) De pers wordt op het onderstel vastgezet met behulp van vier zeskantbouten M8. De afbeelding toont de doorsnede van een zijframe bij een schroefdraadgat M8. Elk van de twee zijframes heeft twee schroefdraadgaten voor de bevestiging van de pers.

Het gebruik van de pers
Deze pers is geschikt voor het afdrukken van "diepdrukplaten" (geëtste of gegraveerde koper- of zinkplaten), maar ook voor het afdrukken van houtsnedes en linosnedes.
In het volgende schema is de situatie weergegeven bij het afdrukken van een diepdrukplaat.

Het vilt heeft de funktie om het papier in de groeven van de plaat te drukken, waardoor het papier de inkt in die groeven kan opnemen.
Sommigen gebruiken een stapeltje karton onder de drukspindels (bij dit type persen tussen het "drukplaatje" en het "lagerblok" van de bovenwals, waardoor de pers iets "flexibeler" wordt. Voor het afdrukken van een "diepdrukplaat" heeft het weinig effect, maar voor het afdrukken van houtsnedes en linosnedes kan het handig zijn. Een houtsnede is nooit helemaal vlak, waardoor de inktverdeling op het papier niet gelijkmatig zou kunnen zijn. Een "flexibele" bovenwals kompenseert in beperkte mate de oneffenheid van de drukvorm.

Het afdrukken van houtsnedes en linosnedes met behulp van deze etspers

Bovenstaand schema geeft de situatie weer bij het afdrukken van een "hoogdrukvorm" (houtsnede, linosnede, typografie). Er wordt hier ook met vilt gewerkt, maar dit heeft een andere funktie als bij het afdrukken van een ets. Hier dient het vilt om oneffenheden in de hoogdrukvorm te kompenseren (vooral belangrijk bij een houtsnede uit "multiplex"). Als de drukvorm helemaal vlak zou zijn was het vilt niet nodig. Onder het vilt is een plastic plaat zichtbaar (ongeveer 5mm dik PVC). Dit is alleen doelmatig in kombinatie met het vilt. Als de PVC plaat niet zou worden gebruikt zou het papier in de holtes van de drukvorm worden gedrukt, en dit is meestal niet de bedoeling.


Onderhoud

  • De lagers van deze pers hebben geen onderhoud nodig (allemaal kogellagers)
  • Het is aan te bevelen om de pers in een droge ruimte te gebruiken. Bij voorkeur dient het etsen met agressieve media (zoals salpeterzuur of ijzer-chloride) in een andere (geventileerde) ruimte te worden gedaan.