De geschiedenis van de Fabriano papierfabriek

De Chinezen hebben het papier uitgevonden, maar de Arabieren hebben zich de techniek eigen gemaakt en verder ontwikkeld. De Arabieren hebben papier vervolgens in het Westen geïntroduceerd. Dit was een traag en ingewikkeld proces en mondde uit in de oprichting van de eerste Europese papierfabriek in Fabriano in Italië, al in de 13e eeuw!


lakzegel Fabriano

De reden dat Fabriano de belangrijkste papierfabriek in Europa werd, ligt waarschijnlijk in het feit dat het niet ver ligt van de havenstad Ancona, een commerciële haven met veel kontakten met de Arabische wereld.


de rode lijn geeft de verspreiding van papier aan

Twee belangrijke technische ontwikkelingen hebben er mede toe geleid dat Fabriano de bakermat werd voor papier:
1. het gebruik van dierlijk lijm voor de oppervlakteverlijming Hierdoor was men in staat om beter te schrijven op het papier (de inkt vloeide minder uit), en het loste het probleem van veroudering op, die optrad bij het gebruik van stijfsel. Vanwege de veroudering was het indertijd verboden om voor officiële documenten papier te gebruiken. (dus perkament)
2.De uitvinding van de papierhamers aangedreven door waterkracht. (13e eeuw) Voor die tijd werden lompen in een soort stenen vijzel fijngestampt.


papierhamers aangedreven door waterkracht

Een andere belangrijke uitvinding van Fabriano was het gebruik van watermerken. Oorspronkelijk werden deze watermerken alleen gebruikt als handelsmerk van de verschillende papiermakers.


watermerk

In de 17e en 18e eeuw was er een terugval in de papierproductie in Fabriano, pas tijdens de industriële revolutie begin 19e eeuw ging het beter, vooral door de organisatorische kwaliteiten van Pietro Milani. Hij richtte in 1782 papierfabriek Cartiere Milani op.

Zijn neef Giuseppe Miliani zette de lijn voort en bouwde het familiebedrijf uit naar een groot industrieel bedrijf. Hij introduceerde de fabriek ook internationaal met als resultaat interantionale prijzen, bijvoorbeeld de gouden medaille op de wereldtentoonstelling van 1851 in Londen

In 1928 werd er een naamloze vennootschap opgericht de "Società Anonima Cartiere Pietro Miliani", en het grootste deel van de aandelen werd verkocht aan de "Portals Company" in Londen.

Op 9 april 1947 besloten de aandeelhouders om de naam te veranderen in "Cartiere Miliani Fabriano".