Geschiedenis van de Lana Papierfabriek

In het jaar 1590, begon Demenge Harlachol een papierfabriek in de Vogezen, in de buurt van een Gallo-Romeinse nederzatting met de naam "Villa LANA". Hij was de eerste papiermaker bij LANA.
Zijn opvolgers vestigden een goede reputatie door het maken van papier met watermerk, echt lompenpapier en speciale papieren in de 17e en 18e eeuw.. In 1664 kregen ze een speciale opdracht, het maken van 50 rollen papier met watermerk "dubbele C" voor Simon Belgrand, de drukker aan het hof van de koning van Toul. Op dit gevergeerd papier werd een biografie van Filippus Neri gepubliceerd. Het is daarmee het oudste boek op papier van LANA.

Andere belangrijke publicaties zijn de Gutenberg Bijbel, gedrukt op gevergeerd papier met watermerk, gepubliceerd door de uitgever "Les Incunables", verder de eerste uitgave van het werk van Voltaire, uitgegeven door Beaumarchais en, in het begin van de 20e eeuw, Hetzel publiceerde de werken van Jules Verne. Allles werd gedrukt op papier dat gemaakt was bij Lana.
Dit speciale papier met een persoonlijk watermerk wordt nog steeds geproduceerd door LANA Papiers Spéciaux, voor grafische toepassingen en waardepapier.

In October 1872 is er een nieuwe fabriek gebouwd in Straatsburg, aan een zijtak van de river de Ill, de "Nouvelle Manufacture de Papier".

Eerst gebruikte men nog de naam "Papeterie de la Robertsau", en in 1925 was de "Nouvelle Manufacture de Papier" de eerste Franse papierfabriek die katoen gebruikte in combinatie met cellulose. Echter, hun reputatie was nog steeds grotendeels gebaseerd op de kwaliteit van het papier voor handelsdrukwerk. In 1980 kreeg het merk Distinction een groot deel van de internationale markt in handen.
Vijf jaar later nam de groep Aussedat - Rey de Papeterie de la Robertsau over en werd in 1989 deel van International Paper. In deze tijd ontwikkelde het bedrijf uitstekende kennis over de productie van waardepapier (bankbiljetten e.d.) en vuurbestendige papieren. International Paper kocht de Lana fabriek in 1995. In het jaar 2000 werden de twee bedrijven samengevoegd en werd de productie gecentraliseerd in Straatsburg.
In 2002, werd het bedrijf "LANA Manufacture de Papier" opgericht, waaruit in maart 2007 "LANA Papiers Spéciaux" voortkwam.
Sinds die tijd is Hahnemühle FineArt GmbH binnengehaald als sterke partner voor de wereldwijde distributie van speciale papieren voor de beeldende kunst.