Gebruiksaanwijzing ImagOn fotopolymeerfilm

2. Lamineren (=een laag film op een drager aanbrengen)

Standaard Methode om te Lamineren

 1. Knip een stuk film af (schaar), iets groter dan de plaat.
 2. Leg de ontvette plaat (met alcohol) op een schoon werkblad, bijvoorbeeld een glasplaat of een andere harde plaat die geen vocht opneemt.
 3. Spuit de plaat goed nat met water met een bloemenspuit
 4. De film bestaat uit drie lager: een transparante plastic folie, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, met de fotopolymeerlaag er tussen. De film is op rol aangeleverd. De binnenste laag is die laag die aan de binnenkant van de "krul" zit.

  Verwijder de binnenste deklaag van de ImagOn Ultra.Dat kan door het lospeuteren van de binnenlaag, maar de beste methode is waarschijnlijk zoals hiernaast aangegeven: een stuk dubelzijdig plakband op een werkblad. Een hoek van de film kleeft aan het plakband en wat met de film te manouvreren laat de binnenkant los.

 5. Leg de film, met de buitenste deklaag naar boven, voorzichtig op de plaat. Als er luchtbellen blijven zitten, tussen de film en de plaat, til dan voorzichtig weer een kant op en leg de film weer goed neer, zonder luchtbellen.
 6. Bespuit de bovenkant van de film met veel water.
 7. Gebruik een trekker om de film op de plaat te hechten. Werk vanuit het midden van de plaat en naar de randen toe. Doe dit snel maar voorzichtig en met toenemende druk, totdat de film gelijkmatig en zonder luchtbellen of vouwen op de plaat licht.

 8. Maak met een spons het oppervlak droog en werk weer van het midden uit. Geef daar waar de ImagOn misschien niet helemaal goed gehecht is, iets meer druk. Let vooral goed op de randen.
 9. Snij de randen van de Imagon af met een hobbymes, terwijl de plaat nog op het werkblad ligt.

 10. Gebruik een droogkast (gedurende 5 minuten op ongeveer 50°C) of een haardroger om de film goed aan de plaat te laten hechten. Met een haardroger heeft u ongeveer 2 minuten nodig voor een plaat van 25x30cm. In een droogkast is de verwarming en de ventilatie echter gelijkmatiger dan met een haardroger.

 11. De gelamineerde plaat is nu klaar voor belichting.

Platen groter dan 25x30cm

 1. Doe de stappen 1-4 van de standaard methode zoals hierboven beschreven.
 2. Spuit de plaat en de kant van de emulsie van de ImagOn film goed in met water met behulp van een plantenspuit.
 3. Leg de film voorzichtig op de plaat, en probeer vouwen te vermijden. Als er toch vouwen ontstaan, leg de film dan weer opnieuw op de plaat. Als de film blijft plakken aan de plaat en er blijven vouwen ontstaan, voeg dan wat vloeibare zeep aan het water toe en volg verder de instructies voor grote platen.
 4. Ga hiervandaan weer verder als boven beschreven vanaf punt 6.
 5. Gebruik een droogkast (gedurende 5 minuten op ongeveer 50°C) of een haardroger om de film goed aan de plaat te laten hechten. Met een haardroger heeft u ongeveer 2 minuten nodig voor een plaat van 25x30cm. In een droogkast is de verwarming en de ventilatie echter gelijkmatiger dan met een haardroger.

 6. De gelamineerde plaat is nu klaar voor belichting.

NAT LAMINEREN voor het lamineren van grote platen of bij het lamineren van meerdere lagen voor de Gelaagde Intaglio-Type Methode.

Het Nat Lamineren dient altijd te worden gebruikt als er meerdere lagen op een plaat moeten worden aangebracht. Vergeet echter niet om tussentijds de bovenste deklaag van iedere film af te halen

 1. Leg de plaat in een zuurbak onder ongeveer 1,5cm water.
 2. Verwijder de binnenste deklaag van de ImagOn Ultra.Dat kan door het lospeuteren van de binnenlaag, maar de beste methode is waarschijnlijk zoals hiernaast aangegeven: een stuk dubelzijdig plakband op een werkblad. Een hoek van de film kleeft aan het plakband en wat met de film te manouvreren laat de binnenkant los.

 3. Leg de film met de lichtgevoelige laag naar beneden, op het water. De film zal blijven drijven.

 4. Til de plaat met de film erop uit het water. Raak de ImagOn zo weinig mogelijk aan tijdens het uitnemen van de plaat. Let er op dat de film na het uittillen van de plaat niet meer kan worden verschoven, maar gelijk al redelijk vast zit op de plaat.
 5. Leg de plaat met daarop de ImagOn op het werkblad. Er zal nog een dunne laag water tussen de ImagOn en de plaat zijn.
 6. Gebruik een trekker om de film op de plaat te hechten. Werk vanuit het midden van de plaat en naar de randen toe. Doe dit snel maar voorzichtig en met toenemende druk, totdat de film gelijkmatig en zonder luchtbellen of vouwen op de plaat licht.

 7. Gebruik een droogkast (gedurende 5 minuten op ongeveer 50°C) of een haardroger om de film goed aan de plaat te laten hechten. Met een haardroger heeft u ongeveer 2 minuten nodig voor een plaat van 25x30cm. In een droogkast is de verwarming en de ventilatie echter gelijkmatiger dan met een haardroger.

 8. De gelamineerde plaat is nu klaar voor belichting.

Lamineren met behulp van een etspers.

Keith Howard heeft het lamineren met behulp van een etspers beschreven in zijn boek "Non-toxic Intaglio Printmaking". Het lamineren kan op verschillende manieren gebeuren. De juiste manier hangt van de soort film af en bijvoorbeeld van de luchtvochtigheid. In gebieden waar de luchtvochtigheid heel laag is, is het belangrijk om tijdens het lamineren veel water te gebruiken. Probeer de diverse methodes zoals op deze pagina beschreven en kies de methode die het beste bevalt.

 1. Knip een stuk film af (schaar), iets groter dan de plaat.
 2. Leg de ontvette plaat (met alcohol) op het bed van de etspers, op een beschermingsplaat.
 3. Spuit de plaat goed nat met water met een bloemenspuit.
 4. De film bestaat uit drie lager: een transparante plastic folie, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant, met de fotopolymeerlaag er tussen. De film is op rol aangeleverd. De binnenste laag is die laag die aan de binnenkant van de "krul" zit.

  Verwijder de binnenste deklaag van de ImagOn Ultra.Dat kan door het lospeuteren van de binnenlaag, maar de beste methode is waarschijnlijk zoals hiernaast aangegeven: een stuk dubbelzijdig plakband op een werkblad. Een hoek van de film kleeft aan het plakband en wat met de film te manouvreren laat de binnenkant los.

 5. Let de film met de lichtgevoelige laag naar beneden op de plaat. Let er goed op dat er geen vouwen in de film zitten. Zet de pers op "normale" druk en draai het geheel onder de wals door.

 6. Snij de randen van de Imagon af met een hobbymes, terwijl de plaat nog op het werkblad ligt.

 7. Gebruik een droogkast (gedurende 5 minuten op ongeveer 50°C) of een haardroger om de film goed aan de plaat te laten hechten. Met een haardroger heeft u ongeveer 2 minuten nodig voor een plaat van 25x30cm. In een droogkast is de verwarming en de ventilatie echter gelijkmatiger dan met een haardroger.

 8. De gelamineerde plaat is nu klaar voor belichting.