Gebruiksaanwijzing ImagOn Ultra fotopolymeer films

3. De ontwikkelaar - 10 gram soda poeder op 1 liter water

Deze soda poeder is een "gedehydrateerde" versie van de soda die we in winkels aantreffen. Chemisch zijn beide stoffen aan elkaar gelijk, maar bij de gedehydrateerde versie is de soda niet gebonden met water in de vorm van kristallen. Als u de "normale" soda gebruikt, moet de mengverhouding worden aangepast. De mengverhouding hangt ook af van de hardheid van hety water. Des te meer kalk er in het water zit, des te meer soda u nodig heeft. De onderstaande verhoudingen gelden bij zacht water en gedehydrateerde soda. We gaan er nu van uit dat de plaat al belicht is met UV stralen, dus dat de afbeelding al overgebracht is op de fotopolymeerfilm.

 1. Los 10 gram soda poeder op in een kop die voor een kwart vol is met heet water
 2. Voeg water op kamertemperatuur toe om 1 liter oplossing te maken bij een temperatuur van ongeveer 18-21° Celsius
 3. Giet deze oplossing in een foto-ontwikkelbak
 4. Verwijder de bovenste transparante beschermingslaag van de op de plaat gelamineerde ImagOn, door met de palm van de hand over een hoek te strijken naar het midden van de plaat.

 5. Leg de plaat voorzichtig on de ontwikkelaar, met de beeldkant naar boven. Let er op dat de plaat geheel in de ontwikkelaar is ondergedompeld.
 6. Bedek de zuurbak met een niet transparant deksel, zodat UV licht niet kan binnendringen.
 7. Laat dit geheel gedurende 9 minuten staan, vloeistof niet roeren.
 8. Als de 9 minuten voorbij zijn, met rubber handschoenen voorzichtig de plaat uit de oplossing halen en schoonspoelen onder kraanwater.
 9. SPECIALE OPMERKING voor de Gelaagde Intaglio-Type; Als er een bubbele laag fotopolymeer ontwikkeld moet worden moet het gedeeltelijk met de hand gedaan worden; wrijf voorzichtig met een spons over de plaat gedurende de laatste twee minuten van het ontwikkelen. Let op de ontwikkeling van een "grein" aan het oppervlak. Deze grein wordt steeds duidelijker tijdens het ontwikkelen.

 10. Na het ontwikkelen moet de "slijmerige" laag fotopolymeer worden weggewassen onder stromend water uit de kraan. Wrijf tijdens het spoelen voorzichting met een spons over het oppervlak zodat het onbelichte fotopolymeer zoveel mogelijk verwijderd wordt.
 11. Spuit met een plantenspuit azijn over de plaat en wrijf het met een spons in, zodat de afbeelding gefixeerd en gestabiliseerd is.
 12. Spoel weer met water.

 13. Maak met een trekker de plaat zo goed mogelijk droog.

 14. Absorbeer zoveel mogelijk water met keukenpapier.
 15. Tenslotte moet de fotopolymeer uitharden en drogen. Dit kan gebeuren door de plaat in een droogkast te plaatsen bij ongeveer 50°C, of door de plaat op een verwarmingstafel te zetten, of door het gebruik van een haardroger. (ong. 20 seconden over een vierkante decimeter, of door de plaat gedurende ongeveer 15 minuten in direct zonlicht te plaatsen.

 16. De plaat is nu klaar om te worden ingeïnkt.