Gebruiksaanwijzing ImagOn fotopolymeer films

5. Gewassen tekening met toner.

Een gewassen tekening met toner lijkt op een tekening gemaakt met lithografische tusche. Bijna iedere fotocopieermachine produceert gebruikte toner, die normaal gesproken wordt weggegooid. Toner in poedervorm is schadelijk voor de gezondheid, dus draag een stofmasker als de toner wordt gemengd met andere stoffen.

  1. Meng de toner met een vloerwas op acrylbasis. In Amerika wordt hiervoor "Future" gebruikt. In Europa kan het best "Johnson Klar Polish" hiervoor worden gebruikt (leverbaar bij Polymetaal) en voeg alcohol toe.
  2. Maak eerst een mengsel van toner en de vloerwas (verhouding ongeveer half/half) zodat het resultaat lijkt op diepzwarte inkt.
  3. Voeg wat alcohol toe. De alcohol laat de oplossing sneller droger en maakt dat de toner met een zekere struktuur opdroogt.
  4. Om de struktuur van de gedroogde toner te versterken kan een kleine hoeveelheid afwasmiddel worden toegevoegd.
  5. Gebruik deze oplossing om er de matte kant van eenzijdig tekenfilm mee te beschilderen. Als de toner te dik wordt opgezet, moet wat water worden toegevoegd. Als de toner te dun is, meer toner toevoegen. Als men willekeurige strukturen wenst te maken spuit dan de oplossing op een plaat met een plantenspuit.
  6. Zodra de gewassen tekening droog is, kan er in worden gekrast zodat er fijne lijnen in ontstaan. De tekenfilm is nu klaar om te dienen als een diapositief voor Intaglio-Type.
  7. De belichtingstijden hangen af van het type belichtingskast dat gebruikt wordt.
  8. Omdat een gewassen tekening grijstonen bevat moet er een Aquatint raster worden gebruikt tijdens de belichting.