Gebruiksaanwijzing voor ImagOn Ultra fotopolymeer films

7. ImagOn Stappen-Test voor "tekenfilms"

(Met "tekenfilms" wordt hier bedoeld; een transparante kunststof film, éénzijdig mat, die wordt gebruikt door architecten, technisch tekenaars, voor het maken van tekeningen. Bijvoorbeeld True-Grain. Deze film wordt op de matte kant betekent met inktpennen, gevuld met Oost-indische inkt. Deze tekening op de transparante film wordt vervolgens d.m.v. lichtdruk overgebracht op lichtgevoelig wit papier.)

Hieronder treft U een beschrijving aan van een stappentest met als medium "tekenfilm". Deze test kan echter ook gebruikt worden voor andere media zoals fotocopieën, directe tekeningen, enz.

Tekenfilm kan gebruikt worden voor het maken van "dia-positieven" met allerlei media (pen, gewassen, enz.). De dichtheid van het pigment in de tekening heeft gevolgen voor de belichtingstijd, en daarom is er een stappentest nodig om de optimale belichtingstijd te bepalen. Bijna alle schilder- en tekenmaterialen kunnen worden gebruikt, zoals; potloden, goache, viltstiften, acrylverf, peninkt, enz. Hieronder treft U de procedure aan voor het testen van een gewassen-toner-afbeelding, gemaakt op éénzijdig mat tekenfilm:

 1. Schilder of teken direct op de film. Voor de afbeelding wordt ook "stencil" of "dia-positief" gebruikt.
 2. Leg het "dia-positief" met de beeldkant op de ImagOn plaat in de belichtingskast.
 3. Afhankelijk van het systeem, wordt nu vacuüm gezogen of het kontaktraam gesloten.
 4. Belicht nu gedurende 5 seconden (of bij professionele belichtingskasten met 5 "belichtings-eenheden").
 5. Bedek een 1/4 van de afbeelding met karton en belicht nog eens met 5 seconden.
  Bedek nog een 1/4 zodat de 1/2 van de afbeelding bedekt is, en belicht nog eens met 5 seconden.
  Bedek nog een 1/4 more zodat 3/4 van de afbeelding bedekt is, en belicht nog eens met 5 seconden.
  Er moeten 4 verschillende belichtingen zijn, van 5, 10, 15 en 20 seconden (of eenheden).

 6. Ontwikkel de plaat in 9 minuten, zonder te roeren. Vervolgens de hechting verbeteren door 5 minuten de verwarmen in een droogkast, vervolgens fixeren met azijn, uitwassen onder de kraan, en weer drogen in de droogkast.
 7. Maak een afdruk en bekijk welk gedeelte het meest lijkt op het origineel (stencil, dia-positief, afbeelding). Het is mogelijk dat er meerdere tests nodig zijn voor een optimaal resultaat.