Gebruiksaanwijzing ImagOn fotopolymeer films

8. Digitaal gemaakte dia-positieven

Computers kunnen worden gebruikt voor het maken van dia-positieven. U kunt werken met zowel een inktjet printer als een laserprinter. De Epson 3000 Inktjetprinter wordt aanbevolen.

  1. Open uw afbeelding Adobe Photoshop
  2. Kontroleer het aantal bits waarin de afbeelding wordt weergegeven. Open het menu van de afbeelding en ga naar "mode". De 8 bit of 16 bit moet geactiveerd zijn, check in ieder geval dat "8-bit" geactiveerd is.
  3. Verander de afbeelding naar "Grayscale" onder "image" -"mode".
  4. Kontroleer de grootte van de afbeelding. Ga naar "image" op de tool bar en kontroleer via een pull down menu de grootte van de afbeelding ("image size"). U kunt dit veranderen door de waarden in de dialoog-velden te veranderen, kontroleer ook of de eenheid "inches" is of centimeters. U kunt hier ook de afdrukresolutie instellen. Zet die op 300 DPI (dots per inch)
  5. De zwarte gebieden in de afbeelding moeten worden aangepast. Als de afbeelding heel diep zwart is, kan dat leiden tot crevé ("open bite"). U probeert namelijk een digitale afbeelding te maken op een inktjet transparante film die lijkt als een afbeelding met grijswaarden en niet als een afbeelding met alleen zwart en wit. Dit kan worden bereikt door de "curves" aan te passen die U kunt vinden bij "image" en "curves". De instellingen zijn afhankelijk van de afbeelding maar de standaard instelling is 65% "output". Om dit te doen zet u de cursor links onder op de curve, klikt en ingedrukt houden. Pas nu de cruve aan tot een hoek vam 45 ° en let op de "output", die moet beginnen bij 0 en eindigen bij 65. Als u vervolgens op de afbeelding kijkt ziet u dat de meest zwarte gebieden lichter worden en veranderen in een soort grijs.
  6. Nu bent u klaar om met de printer de dia-positief af te drukken. Ga naar "file" op de tool bar. Op het "pull down menu" moet "page setup" staan. Kontroleer alle instellingen. Stel de afdruk in op "transparant". Stel in op alleen zwarte inkt en niet op kleur. Maak de afdruk van de printer en hiermee moet u een beruikbaar dia-positief gemaakt hebben voor de belichting van een ImagOn plaat.