Gebruiksaanwijzing voor ImagOn fotopolymeer films

12. Spit-Bite Intaglio-type

Deze techniek is zeer intuïtief, en het creëert hele subtiele aquarel-achtige gewassen tekeningen. Het belangrijkste bij deze techniek is ervaring en leren zien. De fotopolymeerfilm wordt "blauw" als deze reageert met de ontwikkelvloeistof. Naarmate de ontwikkeling langer duurt, wordt de kleur lichter, en des te dieper zal de reaktie in de film doordringen. Dit is een zeer geschikte techniek om te worden gebruikt in combinatie met twee lagen ImagOn. De onderste laag kan alleen worden voorzien van een aquatint struktuur, maar ook tegelijkertijd met de bovenste laag.

 1. Lamineer de film op de plaat
 2. Belicht de film door een aquatint raster
 3. Meng drie verschillende concentraties ontwikkelvloeistof; 10 gram op 1 liter water, 25 gram op 1 liter, en 50 gram op 1 liter.
 4. Verwijder de bovenste beschermingslaag van de ImagOn plaat.

 5. Teken of schilder op de ImagOn emulsie met één van de drie aangemaakte concentraties. Het is het beste om met de zwakste concentratie te beginnen en met de sterkste te eindigen. Water kan op elk moment aan de plaat worden toegevoegd om een structuur te veranderen. Allerlei penselen kunnen worden gebruikt of bamboo-pennen en andersoortige pennen.
 6. Met een sterke ontwikkelvloeistof kunnen donkere lijnen gemaakt worden. Een sterke ontwikkelvloeistof mag niet langer dan twee minuten op de plaat liggen, anders bestaat met risico van crevé.
 7. Spoel de plaat zoals na een normale ontwikkel-procedure.
 8. Fixeer met azijn. Was en droog de plaat en maak een drukproef.
 9. Deze handelingen kunnen op een plaat herhaald worden.
 10. Mooie gewassen tekeningen kunnen ontstaan door "nat-over-nat" te schilderen.
 11. Na de laatste spoeling de plaat drogen en verhitten.
 12. De plaat is gereed om te worden gedrukt. Deze techniek kan heel goed gemengd worden met Mezzo-type, Screen Filler of Vloeibare Aquatint