Gebruiksaanwijzing voor ImagOn fotopolymeer films

14. Gelaagde Intaglio-Type

Op een plaat kunnen meer dan één laag ImagOn worden aangebracht. Hierdoor is het niet alleen mogelijk om de laagdikte van de inkt te vergroten, maar het geeft veel extra mogelijkheden waarbij sommige lagen belicht worden met een Aquatint Raster of andere afbeeldingen.

  1. Nadat de eerste laag op de plaat is gelamineerd, kan deze laag voorzien worden van een aquatint of het kan ook niet worden belicht.
  2. Let er wel op de bovenste beschermlaag te verwijderen voordat de tweede laag wordt aangebracht. Breng de tweede laag ImagOn aan met de natte lamineertechniek. Dit is heel belangrijk omdat anders de beide fotopolymeerlagen aanelkaar zullen blijven klitten tijdens het positioneren.
  3. Sommige harde-grond-achtige afbeeldingen hebben er voordeel van als de eerste laag ImagOn een aquatint belichting krijgt. De laag werkt dan als een "veiligheids-laag" als sommige lijnen in de harde grond zo breed zijn, dat ze normaal gesproken zouden leiden tot crevé (open-bite). Nadat de tweede laag ImagOn aangebracht is op de plaat, kan deze dan direct belicht worden door een lijn-afbeelding zonder het aquatint raster te gebruiken.
  4. De gelaage Intaglio-Type heeft een langere ontwikkeltijd nodig. Het ontwikkelen wordt normaal gedurende 9 minuten gedaan, maar daarna wordt verder met de hand ontwikkeld. Wrijf voorzichtig met een zachte spons over het oppervlak van de ImagOn, terwijl de plaat nog in de ontwikkelaar ligt. Ga hiermee door, gedurende ongeveer 2 minuten, totdat de "grein" goed voelbaar is.

  5. Spoel de plaat, fixeer het met azijn, spoel nog een keer, maak de plaat droog en verbeter de hechting door een droogkast of haardroger te gebruiken.
  6. De plaat is nu gereed voor het drukken.