Gebruikaanwijzing ImagOn fotopolymeer films

15. Craquelé Intaglio-type

In deze techniek kan een craquelé effect worden bereikt die vergelijkbaar is met de kleine scheurtjes in het oppervlak van oud Chinees porselein. Het is een ongebruikelijke techniek omdat er geen belichting plaatsvindt. Nadat een ImagOn plaat voorzien is van een craquelé struktuur kan het vervolgens worden gebruikt voor diverse Intaglio-Type technieken.

  1. Lamineer de film op de plaat, als gewoonlijk.
  2. Verwijder de bovenste beschermlaag
  3. Leg de plaat op een verwarmingsplaat die een temperatuur heeft van ongeveer 60°C. Bedek de plaat met een laagje Arabische Gom, met behulp van een penseel of een stukje karton.
  4. De verwarmingstafel versnelt het drogen van de Arabische gom en zorgt voor craquelé effect op de ImagOn emulsie.
  5. Als de Arabische gom helemaal droog is, kan de plaat in een normale soda oplossing ontwikkeld worden gedurende 8 a 9 minuten.
  6. Verwijder nu de uitgeharde Arabische gom, spoel de plaat af, fixeer de plaat met azijn, spoel weer en maak de plaat droog.

Als de plaat gedrukt wordt, zal er een "drie-demensionale" craquelé ontstaan in de afdruk. Het effect is grotendeels willekeurig. De uitdaging in deze techniek is om het te combineren met een andere techniek, bijvoorbeeld het gebruik van Vloeibare Aquatint of Screen Filler.