Gebruiksaanwijzing ImagOn fotopolymeer films

17. Geëtste Intaglio-type

Deze techniek kan het best worden gebruikt bij een lijn-tekening, vergelijkbaar met een "harde grond ets" of een afbeelding opgebouwd uit halftonen. Sommige plastic films zoals "True-Grain" kunnen ook worden gebruikt om halftoon punten te maken, die nodig zijn om met deze techniek te werken. (True-Grain reageert vergelijkbaar als het betekenen van een gegreinde lithosteen).

ImagOn Ultra is voldoende dik voor een "non-ets" afdruk, maar het moet worden verdund (laagdikte verminderen) om te kunnen worden gebruikt als etsgrond. Na het verdunnen wordt de ImagOn belicht door de halftoon afbeelding, vervolgens ontwikkeld en dan geëtst in een bad met ijzer-chloride of Edinburgh Ets. (kijk bij "zuren & etsmiddelen" > ijzerchloride, voor meer informatie

Stel de film niet bloot aan veel licht gedurende het hele proces.

 1. Schuur de koperplaat met schuurpapier korrel 600 en lamineer de ImagOn film.
 2. Maak de ontwikkelvloeistof klaar (10 gram op 1 liter).
 3. Stel de tijd in op 7 minuten
 4. Verwijderen de bovenste beschermlaag van de ImagOn

 5. Ontwikkel de film, zonder roeren, gedurende 7 minuten. (Hierdoor zal de film zoveel dunner worden dat de ijzer-chloride het koper kan bereiken tijdens het etsen.)

 6. Trek rubber handschoenen aan. Haal de plaat uit de ontwikkelaar en spoel onder stromend water op kamertemperatuur.
 7. Spoel zo lang totdat alle ImagOn residu verwijderd is. Wrijf, indien nodig, met een zachte spons er overheen totdat alle residu verwijderd is. Het is moeilijk om nu nog de aanwezigheid van ImagOn op de plaat te zien, omdat de laag heel dun is.
 8. Haal de plaat uit het water en fixeer met azijn. Hierdoor zal de resterende ontwikkeling direct stoppen. Wrijf de azijn voorzichtig in de film. Spoelen met water.
 9. Maak de plaat droog.
 10. Droog de plaat in een droogkast of met de föhn gedurende 2 of 3 minuten.
 11. Wrijf met een zachte doek een beetje talkpoeder in het oppervlak van de verdunde ImagOn. Hierdoor kan worden voorkomen dat tijdens het belichten iets aan het oppervlak vast plakt.
 12. Belicht de plaat door een halftoon afbeelding of een lijntekening.
 13. Ontwikkel gedurende twee minuten in een bad met ontwikkelaar, zonder te roeren, en daarna 15 seconden met de hand , met behulp van een zachte spons.

 14. Spoel met spromend water op kamertemperatuur
 15. Fixeer met azijn.
 16. Spoel met water en droog met een föhn of in de droogkast.
 17. Bedek de achterkant van de plaat met bruine verpakkingstape om het te beschermen tegen de ijzer-chloride.
 18. Hang de plaat in de tank met ijzer-chloride of Edinburgh-ets gedurende 5 minuten. (Pro-vertical Etching tank van Keith Howard).
 19. Haal de plaat er weer uit na 5 minuten en inspecteer het oppervlak of er delen zijn die niet geëtst zijn. Niet geëtste gedeeltes houden een lichtblauwe kleur. Gedeeltes die geëtst zijn tonen een koperkleur.
 20. De gedeeltes die niet goed geëtst zijn kunnen worden behandeld met een penseel met ijzer-chloride gedurende ongeveer 15 seconden. Was de plaat en breng de plaat voor nog een vijf minuten in het bad met ijzer-chloride.
 21. Controleer vervolgens nog eens voor gedeeltes die niet goed zijn geëtst. Dit herhaaldelijk etsen kan maar een paar keer worden gedaan. Anders zal de fotopolymeer etsgrond teveel worden aangetast.
 22. Ets de plaat in ijzer-chloride gedurende 20 - 30 minuten, spoel vervolgens de plaat en controleer de diepte van de ets. Het is aan te bevelen om voor het testdrukken Akua Color diepdruk-inkt op waterbasis te gebruiken. (leverbaar door Polymetaal binnenkort). Als de plaat nog niet voldoende geëtst is kan de Akua Color inkt met water en zeep worden verwijderd en kan de plaat weer verder worden geëtst.
 23. Vers ijzer-chloride kan een plaat goed etsen in ongeveer 30 minuten. Des te ouder de ijzer-chloride is, des te langer het duurt. Maak een stappen-test om de optimale etstijden te onderzoeken.

Het is waarschijnlijk het beste om de ImagOn op de plaat te laten en daarmee de complete oplage te drukken. Nadat de oplage gedrukt is kan de ImagOn verwijderd worden en kan de plaat weer opnieuw worden gedrukt. Vergelijk nu de drukken. Als de plaat goed is geëtst zullen de drukken identiek zijn. Als de drukken niet identiek zijn, zal bij de druk waarbij de ImagOn verwijderd was, een gedeelte van de details verdwenen zijn.