Gebruiksaanwijzing ImagOn fotopolymeer films

21. Harde etsgrond op acryl-basis.
  1. Prepareer de plaat als voor geëtste Intaglio-type
  2. Giet de vloerwas op acrylbasis ("Future", "Johnson Klar Polish", "Z*Acryl hard ground solution") over de koperplaat, en houdt de plaat schuin zodat het teveel er af kan lopen en er een gelijkmatig verdeelde film over de plaat ligt. Johnson Klar Polish en Z*Acryl hard ground solution zijn in de Polymetaal internetwinkel te vinden onder "materialen voor diepdruk".
  3. Wacht 20 minuten zodat de etsgrond (vloerwas) kan drogen.
  4. Bedek de etsgrond met zwarte inkt op waterbasis (bijvoorbeeld van Akua Color). Hierdoor heeft de etsgrond de normale zwarting, hetgeen het tekenen makkelijker maakt. De zwarting is niet nodig bij Z*Acryl hard ground solution, want hier is het zwart al aan de vloeibare etsgrond toegevoegd. 
  5. Trek een lijn in de etsgrond zodat het koper zichtbaar wordt. (De Akua Color inkt hoeft niet eerst te drogen om de lijn te kunnen trekken)
  6. Als de tekening in de harde etsgrond gemaakt is, kan de Akua Color worden weggewassen (indien aanwezig), met warm water.
  7. Plak de achterkant af met verpakkingstape, om het te beschermen tegen ijzer chloride of Edinburgh ets.
  8. Maak een lus van verpakkingstape die aan de plaat geplakt is, om de plaat te kunnen ophangen in de vertikale etstank. (Als een vertikale tank gebruikt wordt)
  9. Laat de plaat 5 minuten in de ijzer chloride hangen, (beluchting aan, indien aanwezig) haal de plaat eruit en bekijk waar de plaat geëtst wordt. De plaat wordt bruin op die plaatsen waar geëtst wordt.
  10. Als nodig moet er in de lijnen gekrast worden als deze niet voldoende geëtst worden.

Kontroleer de plaat elke 20 minuten door deze uit het bad te halen en de diepte van de gebeten lijn te "voelen". Afhankelijk van de sterkte van de ijzer-chloride kan het 30 minuten tot een uur duren totdat de juiste etsdiepte is bereikt om diepzwart te kunnen drukken.