Gebruiksaanwijzing ImagOn fotopolymeer films

23. Vernis Mou op acrylbasis.

Er zijn vele manieren om deze etsgrond te bewerken en er zijn verschillende materialen die geschikt zijn om deze etsgrond (voor een bepaalde tijd) zacht te houden. In de volgende techniek wordt er een struktuur van bijvoorbeeld tarlatan overgedragen op de plaat. Alles kan hiervoor gebruikt worden dat niet al te dik is en een struktuur heeft. Uiteraard kan ook traditioneel met vernis mou worden gewerkt; een stuk papier op de etsgrond en daarop tekenen, waarbij de tekening via de struktuur van het papier wordt doorgegeven aan de plaat.

  1. Prepareer de plaat als voor een geëtste Intaglio-Type
  2. Ontvet de plaat.
  3. Stel de druk van de pers veel lager in dan normaal bij het afdrukken van een plaat.
  4. Als "afdekmateriaal" voor vernis mou kan tarlatan gebruikt worden of aluminium folie. Ook de beschermingslaag van ImagOn kan hiervoor gebruikt worden.
  5. Breng een dunne laag hoogdrukinkt op acryl-basis (bijvoorbeeld Graphic Chemical 1659) op de plaat aan. Het moet een dunne laag zijn, een dikke laag werkt niet goed.
  6. Leg een vel krantenpapier op het bed van de pers en leg de plaat daarop. Leg het "afdek-materiaal" over de plaat. Leg een plastic folie (bijvoorbeeld be beschermingslaag van ImagOn) over het geheel en haal het door de etspers.
  7. Haal de plastic folie en het afdekmateriaal voorzichtig weg. Inspecteer de plaat en kijk of de struktuur van het afdekmateriaal te zien is op de plaat als koperkleurig.
  8. Maak de plaat warm en droog in een droogkast.
  9. Als de plaat drog is, dek de achterkant af met plastic verpakkingstape en ets in ijzer-chloride of Edinburg ets. Gebruik de beluchter niet. Het is belangrijk om de plaat rustig te laten etsen en niet halverwege er uit te halen. Over het algemeen is een uur etstijd voldoende. Bij kortere tijden zullen er meer lichtere tonen zijn, en bij langere tijden zullen de tonen donkerder zijn.