Mens- en Milieuvriendelijk Etsen, Non-Toxic Intaglio Printmaking, by Keith Howard


De Professionele Vertikale Etsbak

Lang geleden maakte ik de eerste etsbak uit "plexiglas". Het idee voor een vertikale bak had ik bij industriële toepassingen gezien. Na een paar jaar proberen bleek het heel moeilijk te zijn om een lekdichte bak te maken. Het bleek dat steeds elke verbinding (siliconen of gelast) uiteindelijk ging lekken. Ik probeerde verscheidene lijmsoorten maar zonder resultaat. Soms ging een verbinding pas na twee jaar lekken.
Het bleek dat de etsbak "naadloos" moest zijn. Met een Canadese technicus is deze naadloze bak gemaakt. De kenmerken zijn als volgt:

  • De Pro Vertikale Etsbak heeft een "dragend onderstel" dat nauwsluitend past om de bovenrand van de bak. Dit onderstel is dermate sterk dat het niet vervormt als de etsbak gevuld is met etsvloeistof. Zie illustratie no. 8.
  • Het bovenblad van dit onderstel wordt uit twee delen gemaakt die de etsbak omsluiten. De naden aan weerszijden worden afgedicht met siliconen.
  • Deze etsbak kan echter ook "vrij" staan. Het kan direkt op de vloer worden geplaatst of als het gemakkelijker is, op een verhoging.

Deze bak heeft een inhoud van ongeveer 45 liter etsvloeistof, en wordt aanbevolen voor ijzer chloride of voor de "Edinburgh Etch". Deze bakken kunnen ook worden gebruikt in kombinatie met ImagOn en een natronloog (caustic soda) oplossing.

plaatsen van etsbak in onderstel
afmetingen etsbak

Het Beluchtingsysteem
Het etsproces wordt versneld als er lucht door het etsbad wordt gepompt. Er ontstaat hierdoor in het bad een zekere turbulentie. Het verwarmen van het bad (bijvoorbeeld d.m.v. een aquariumverwarming) versnelt eveneens het etsproces.

Illustratie 10 geeft het bovenaanzicht van de etsbak en ook de kunststof slang (6mm diameter) die van boven tot helemaal onderin de etsbak loopt. Illustratie 11 laat het werk principe van dit systeem zien.

principe schema met beluchting
plaats van beluchtingsleiding
plaats van uitholling voor luchtleiding

Illustratie 12 laat het eind zien van de kunststof "plaatdrager" waar aan het eind een hoekje uitgehaald is. Dat is nodig om de luchtleiding te laten passeren. Er zijn een aantal technieken (zoals "zachte grond", waarbij een "turbulent" etsbad niet nodig is. De meeste andere technieken hebben de turbulentie wel nodig.

plaats van kraan in luchtleiding
plaats van plexiglas plaathanger
plaats van plexiglas plaathanger
plaatophanging

Illustratie 13: de kraan waarmee de luchtstroom wordt geregeld
Illustratie 14 & 15 De positie van de kunststof plaathouder
Illustratie 16; Laat zien hoe, met behulp van een wasknijper het plakband van de plaathanger aan de kunststof plaathouder kan worden bevestigd.


Terug naar de "Overzicht's Pagina van Keith Howards boek" Polymetaal"