Etspers JM-25, Polymetaal

Technische gegevens

Plaat formaat

25 x 45 cm

Dikte van de plaat

0,8 cm

Afmetingen van de pers;

- Lengte (van de zijframes)

34 cm

- Breedte (incl. spaakwiel)

32 cm

- Hoogte

17 cm

Lengte van de walsen

25 cm

Diameter van bovenwals

5,5 cm

Wanddikte van de bovenwals

1 cm

Diameter van de onderwals

4 cm

Diameter van het spaakwiel

48 cm

Dikte van de stalen zijframes

0,6 cm

Afmetingen van kartonnen doos

51x31x18 cm

Schroefdraad van drukspindels

M 10

Max.doorlaat tussen plaat en bovenwals

2,5 cm

Gewicht

12 kg

Deze etspers wordt direct op de onderwals aangedreven d.m.v. een spaakwiel. De spaken zijn met een schroefdraadverbinding in de naaf vast gedraaid. Ze kunnen vast en los gedraaid worden door een schroevedraaier door het gat in de spaak te steken en vervolgens de spaak rond te draaien. De onderwals draait in glijlagers en de bovenwals is kogellagers. De harde kunststof plaat wordt geleid tussen de beide zijframes. Als de drukspindels worden losgedraaid gaat de bovenwals door veerdruk omhoog. Daardoor ontstaat er ruimte tussen de plaat en de bovenwals, hetgeen vooral heel handig is bij het drukken van houtsnedes en linosnedes. De bovenwals kan vrij ver omhoog (het laatste stuk echter niet meer op veerkracht). Daardoor is de maximale ruimte tussen de plaat en de wals ongeveer 2,5cm. Men kan een stapeltje karton of leer onder de drukspindel doen, waardoor de pers iets flexibel wordt. Deze flexibiliteit kan handig zijn als er wordt gedrukt vanaf hout of linoleum. Hout is nooit helemaal vlak, waardoor de inktoverdracht naar het papier op een ongelijkmatige manier kan gebeuren. De bovengenoemde flexibiliteit geeft de bovenwals, in beperkte mate, de mogelijkheid om oneffenheden in de drukvorm "te volgen". In vroegere tijden had dit karton of leer een andere funktie. Toen waren de zijframes van het kwetsbare gietijzer gemaakt. Als er door een "ongelukje" (schaar op het bed laten liggen) plotseling veel spanning in de zijframes kwam, was de kans groot dat het frame brak. Het stapeltje leer kan dan echter de spanning opvangen waardoor het frame veelal niet brak. De JM-25 staat op vier kunststof pootjes. Deze pers kan gebruikt worden voor het afdrukken van "droge naald" , lijnetsen, gravures, aquatint, en ook hout-en linosnedes. De pers wordt geleverd in een stevige kartonnen doos.


Transport:

Verpakking; Kartonnen doos 20x30x50cm, totaal 14 kg.
Item nr. 152200
Over het algemeen zal deze pers als een pakket worden verstuurd, wereldwijd, door vervoerders als de TNT , of GLS.


Gebruiksaanwijzing voor de Polymetaal etspersen JM-15 en JM-25

Montage
In de kartonnen doos treft U het volgende aan:

De bovenwals is geborgd met twee zeskantbouten. Deze zeskantbouten moeten uit de pers worden gedraaid en vervangen door de drukspindels. De uiteinden van de spaken zijn voorzien van schroefdraad. Ze moeten in de naaf van de pers worden vastgedraaid. Draai ze goed vast, eventueel met behulp van een schroevedraaier die door het gat in de spaak kan worden gestoken. Het is mogelijk dat beide walsen zijn voorzien van een plastic beschermlaag. Verwijder deze voorzichtig en neem het vet af met behulp van een oplosmiddel (bijvoorbeeld wasbenzine). De rollen moeten schoon en droog zijn voor gebruik.

Het gebruik van de pers
Deze pers is geschikt voor het afdrukken van "diepdrukplaten" (geëtste of gegraveerde koper- of zinkplaten), maar ook voor het afdrukken van houtsnedes en linosnedes.
In het volgende schema is de situatie weergegeven bij het afdrukken van een diepdrukplaat.

Het vilt heeft de funktie om het papier in de groeven van de plaat te drukken, waardoor het papier de inkt in die groeven kan opnemen.
Sommigen gebruiken een stapeltje karton onder de drukspindels (bij dit type persen tussen het "drukplaatje" en het "lagerblok" van de bovenwals, waardoor de pers iets "flexibeler" wordt. Voor het afdrukken van een "diepdrukplaat" heeft het weinig effect, maar voor het afdrukken van houtsnedes en linosnedes kan het handig zijn. Een houtsnede is nooit helemaal vlak, waardoor de inktverdeling op het papier niet gelijkmatig zou kunnen zijn. Een "flexibele" bovenwals kompenseert in beperkte mate de oneffenheid van de drukvorm.

Het afdrukken van houtsnedes en linosnedes met behulp van deze etspers

Bovenstaand schema geeft de situatie weer bij het afdrukken van een "hoogdrukvorm" (houtsnede, linosnede, typografie). Er wordt hier ook met vilt gewerkt, maar dit heeft een andere funktie als bij het afdrukken van een ets. Hier dient het vilt om oneffenheden in de hoogdrukvorm te kompenseren (vooral belangrijk bij een houtsnede uit "multiplex"). Als de drukvorm helemaal vlak zou zijn was het vilt niet nodig. Onder het vilt is een plastic plaat zichtbaar (ongeveer 5mm dik PVC). Dit is alleen doelmatig in kombinatie met het vilt. Als de PVC plaat niet zou worden gebruikt zou het papier in de holtes van de drukvorm worden gedrukt, en dit is meestal niet de bedoeling.


Onderhoud